Munapuudus Euroopas ja USAs ajab hinnad üles (2)

BNS
Copy
Kanamunade hinnad on tõusnud aastaga enam kui poole võrra.
Kanamunade hinnad on tõusnud aastaga enam kui poole võrra. Foto: Urmas Luik

Munatootja Dava Foods Estonia rahvusvahelise turu ülevaatest selgub, et nõudlus muna ja munatoodete järele on kõikjal suur ning hinnad ajalooliselt kõrged.

Lisaks kasvanud energia- ja tootmiskuludele mõjutavad hinnatõusu linnugripipuhangud ning munatoodangu vähenemine Ukrainas, mis on seni olnud üks maailma suurimaid munade eksportijaid.

«Aastaga on munade hind Eesti jaekaubanduses tõusnud kuni 50 protsenti, kuid selle taustal jäetakse tähelepanuta, et muna on aastaid olnud üliodav, võrreldes teiste loomsete valguallikatega. Möödunud talvel puhkes nii Euroopa Liidus kui ka USAs ulatuslik linnugripipuhang. Suuremat osa tootmisest ei taastata äärmuslike sööda-, energia- ja üldise hinnatõusu tõttu. Selline mitme teguri koosmõju on tekitanudki olukorra, mil neis piirkondades on kätte jõudnud munade defitsiit,» selgitas Dava Foods Estonia juht Vladimir Sapožnin.

USA on Sapožnini sõnul ajalooliselt olnud suur munatoodete ja munapulbri tarnija Hiinasse, aga see on täielikult kokku kuivanud. Seetõttu on Aasias ja Lähis-Ida turgudel tekkinud suur nõudlus, mida Euroopa püüab küll täita, aga paraku edutult, sest toorainet lihtsalt ei jagu.

«Globaalne munatööstus on olukorras, kus Saksamaal, Hollandis, Prantsusmaal ja Inglismaal on massilised linnugripipuhangud ning kahjuks on vaid aja küsimus, millal see muid regioone mõjutama hakkab ja munatoodangu defitsiidi veelgi ulatuslikumaks muudab. Viimase 12 kuu jooksul hävitati USAs linnugripi tõttu 30 ja ELis 13 miljonit kana, mis on üüratu kaotus kogu sektorile,» tõdes Sapožnin.

Tema sõnul on Euroopas keskmine sorteerimata tööstusmuna kilo hind 2,4 eurot, USAs aga juba 5,6 eurot. «Suure tõenäosusega näeme munade defitsiiti maailmaturul veel kaua. Munapulbri varud on maailmas minimaalsed, majanduses on keerulised ajad ja munatootmist pole linnugripi tõttu endistes mahtudes taastatud. Lisaks oleme silmitsi uue linnugripihooajaga, mis on juba alanud,» loetles Sapožnin.

Kuna muna on olnud aastakümneid alahinnatud, on tema sõnul ootuspärane, et hinnatõus jätkub ja stabiliseerub järgmise aasta esimeses pooles kõrgemal tasemel. Siiski on see võrdluses muu loomse valguallikaga endiselt madalam.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles