VAATA UUESTI ⟩ Lagarde Tallinnas: meie tänased otsused ei langeta bensiini hinda tanklas ega elektri hinda (3)

PM Majandus
Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde'i avalik loeng Eesti Pangas.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde'i avalik loeng Eesti Pangas. Foto: Mihkel Maripuu

Mida kindlamalt usuvad inimesed, et inflatsioon langeb tagasi 2 protsendi tasemele, seda kindlamalt see ka juhtub, lausus Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde täna Tallinnas Eesti Pangas avalikul loengul. 

Euroopa Keskpanga rahapoliitika sammude eesmärk on inflatsiooni taltsutamine ning selle langetamine keskpikas perspektiivis eesmärgiks seatud 2 protsendi tasemele. Lagarde möönis, et inflatsioon jääb sellest eesmärgist kõrgemaks veel mõneks ajaks.

Lagarde’i sõnul on keskpanga peamine ülesanne tagada, et praegune kõrge inflatsioon ei kinnistuks, ei jääks pikemaks ajaks ega tooks kaasa väga raskeid tagajärgi. Ja kuigi praegused intressitõstmised on valusad, siis Lagarde’i kinnitusel oleksid pikaajalise kõrge inflatsiooni mõjud meile kõikidele palju valusamad.

Lagarde sõnas, et Euroopa Keskpanga tänased otsused ei langeta bensiini hinda tanklas ega elektri hinda. Keskpanga tegevus on aga suunatud sellele, et inflatsiooni mõjud ei jätkuks pikas perspektiivis. 

Lagarde lausus, et praeguse laia hinnatõusu tingimustes on ettevõtetel lihtne sisendite hinna kerkimine otse tarbijatele suunata, sest ka tarbijad usuvad, et hinnad tõusevad. «Kui hinnatõus on kõikjal, saavad ka ettevõtted lihtsamalt inflatsiooni toodete hinda kanda. Kui kõik teevad nii, siis teen ka mina,» kirjeldas Lagarde. 

Keskpanga rahapoliitilised otsused peaksid Lagarde'i sõnul tulemuse andma aasta või kahe jooksul. 

Ingliskeelne euroala rahapoliitika loeng on teemal «Rahapoliitika euroalal» (Monetary Policy in the Euro Area) ning see on osa professor Ragnar Nurksele pühendatud Eesti Panga loengusarjast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles