Riigiprokuratuur lõpetas Vabaksi kriminaalasja menetluse

BNS
Copy
Portaali vabaks.ee üks asutajatest Marko Vaik.
Portaali vabaks.ee üks asutajatest Marko Vaik. Foto: Mihkel Maripuu

Riigiprokuratuur ja Vabaks OÜ asutaja Marko Vaik allkirjastasid otstarbekuse kaalutlusel kriminaalmenetluse lõpetamise määruse.

Määruses seisab, et kriminaalasjas on põhjendatud lõpetada menetlus Vabaks OÜ ja selle juhatuse liikme Marko Vaiki suhtes otstarbekuse kaalutlusel.

Riigiprokuratuur oli seisukohal, et Vabaksi ja selle juhatuse liikme Marko Vaiki tegevus ei ole kaasa toonud märkimisväärseid kahjusid, pikaajalisi täiendavat kulu tekitavaid vaidlusi ning puuduvad igasugused nõuded, niisamuti ei ole võimalik selles näha avalikku menetlushuvi.

«Oleme kliendiga seisukohal, et kuritegu ei ole toime pandud, sh oli igati pragmaatiline lõpetada pikk vaidlus,» kommenteeris Marko Vaiki ja Vabaks OÜ kaitsja, Lextali vandeadvokaat Oliver Nääs.

«Iseenesest on mõistlik, et prokuratuur ei soovinud sellega kohtusse minna. Nii mõistlik pole aga viis, kuidas menetluse algetapil isikutega käituti. Pidades samuti just silmas asja lõpplahendust, on ka tagantjärele raske näha õigustusi sellele, et menetlejad võtsid Markolt lühiajaliselt vabaduse ning samal ajal, kui Markoga tehti tema kinnipidamise ajal alles esimesi menetlustoiminguid, hakati kohe välja saatma ka pressiteateid. Siin on midagi, mille peale tulevikku silmas pidades mõelda. Antud juhul oleks kokkuvõttes piisanud sellest, kui finantsinspektsioon oleks teinud Vabaksile ettekirjutuse, peatanud tema tegevuse ning siis oleks saanud asja erinevate menetluste raames rahulikult läbi arutada,» ütles Nääs.

«Olime äri alustamisel ja teostamisel igati hoolsad ning soovisime vältida vastuolusid kehtiva õiguskorraga. Lähtusime PwC Legal õigusnõust, mille kohaselt oli Vabaksi ärimudel Eestis ainulaadne, polnud õiguslikult reguleeritud ja ei vajanud seetõttu finantsinspektsioonilt tegevusluba,» ütles Vabaks OÜ juhatuse liige Marko Vaik. «Rõhutan, et oleme ärist tulenevad kohustused kandnud vabatahtlikult, väljaspool kriminaalmenetlust. Me ei tekitanud kahju kellelegi peale iseenda.»

Vabaks OÜ opereeris portaali vabaks.ee, mis toimis pensioniraha vabastamise platvormina, tuues kokku teisest sambast väljuda soovijad ja investorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles