Suurbritannia keelab hinnalage ületava toornafta transpordi

Copy
Vene naftatanker Ust Luga
Vene naftatanker Ust Luga Foto: Ole Berg-Rusten

Ühendkuningriigi valitsus teatas neljapäeval, et keelab Venemaa toornafta transportimiseks kasutatavad laevad ja teenused, mis ületavad G7 riikide ja Austraalia kehtestatud hinnapiiri.

 

Rahandusministeeriumi teatel jõustub 5. detsembrist seadus, mis kehtestab keelu Briti laevadele ja teenustele, mis tegelevad Vene toornafta transpordiga.

Keeld ei rakendu juhul, kui nafta on ostetud G7 ja Austraalia kehtestatud nafta hinnalaele vastavalt või sellest madalama hinnaga.

Otsus tuleb pärast seda, kui EL keelas Venemaa toornaftat vedavate laevade kindlustamise ja kui G7 ministrid leppisid kokku Venemaa nafta hinna ülempiiri kehtestamises, mille eesmärk on piirata Kremli tulusid ja ohjeldada energiahindade tõusu. Austraalia ja Euroopa Liit on hinnapiiri kehtestamist toetanud.

Ühendkuningriigi rahandusministeerium ütles, et keeld puudutab eelkõige laevade kindlustamist, mis on valdkond, kus Ühendkuningriik on maailmas juhtpositsioonil. Britid on samas juba keelanud Venemaa nafta impordi.

«See uus meede avaldab täiendavat survet (Vene presidendi Vladimir) Putini sõjamasinale, millega on tal veelgi raskem teenida kasu oma ebaseaduslikust sõjast,» ütles ÜK rahandusminister Jeremy Hunt.

Kõrged rahvusvahelised energiahinnad on aidanud Vene majandusel tulla toime Lääne sanktsioonide mõjuga ning rahastada oma sõjakampaaniat Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles