Euroopa Komisjon suurendab oluliselt investeeringuid puhtasse tehnoloogiasse

BNS
Copy
Tuulepark Prantsusmaal.
Tuulepark Prantsusmaal. Foto: PASCAL ROSSIGNOL

Neljapäeval kuulutas Euroopa Komisjon välja kolmanda Euroopa Liidu (EL) innovatsioonifondist rahastavate suurprojektide konkursi ning kuna EL-i heitkogustega kauplemise süsteemi saastekvootide enampakkumiste tulu on suurenenud, oli projektikonkursi eelarvet võimalik suurendada 3 miljardi euroni.

Kaks korda suurema eelarvega taotlusvooru eesmärk on kiirendada Euroopa süsinikdioksiidi (CO2) heite vähendamiseks vajalike tööstuslahenduste kasutuselevõttu.

Konkurs on jaotatud neljaks kategooriaks: projektid, mis hõlmavad CO2-heite üldist vähendamist, tööstuse uuendusliku elektrifitseerimist ja vesiniku tootmist või puhta tehnoloogia tootmist. Eraldi kategooria on keskmise suurusega katseprojektidele.

Üldise heitevähendamise projektide toetuse eelarve on miljard eurot, kvalifitseeruvad taastuvenergia, energiamahukate tööstusharude, energia salvestamise ning süsinikdioksiidi kogumise, kasutamise ja säilitamise valdkonna projektid, samuti tooted CO2-mahukate toodete asendamiseks, eelkõige vähese CO2-heitega transpordikütused.

Tööstuse uuendusliku elektrifitseerimine ja vesiniku tootmise projektide eelarve on samuti miljard eurot. Toetatakse uute elektrifitseerimismeetodite leidmise projekte, millega asendatakse fossiilkütuste kasutamine tööstuses, samuti taastuvallikatest vesiniku tootmist ja vesiniku tööstuslikku kasutuselevõttu.

Puhta tehnoloogia tootmise projektideks on eraldatud 700 miljonit eurot, kategooriasse kuuluvad elektrolüüsiseadmete ja kütuseelementide, taastuvenergia tootmise, energia salvestamise ja soojuspumpade jaoks vajalike komponentide ja lõppseadmete tootmise projektid.

Keskmise suurusega katseprojektide toetuseks on 300 miljonit eurot. Toetuseks kvalifitseeruvad murranguliste tehnoloogiate valdkonna projektid, mis aitaksid CO2-heidet märgatavalt vähendada kõigis sektorites, mida fondist on võimalik rahastada. 

Projektide hindamisel võetakse arvesse seda, kui suur on innovaatilisus, kasvuhoonegaaside heite vältimise potentsiaal, rakendusvalmidus, rahaline ja tehniline küpsus, kasvupotentsiaal ning kulutõhusus. Projektikonkurss kestab tuleva aasta 16. märtsini. Toetused määratakse ja projektid sõlmitakse 2023. aasta neljandas kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles