Luminori kasum kasvab mühinal

BNS
Copy
Luminor panga  juht Peter Bosek.
Luminor panga juht Peter Bosek. Foto: Tairo Lutter

Luminori kolmanda kvartali puhaskasum oli 40 miljonit eurot, mis on 49,8 protsenti suurem kui eelmise aasta samas kvartalis.

Kasv tulenes peamiselt intressi- ja teenustasude tulude suurenemisest, mida omakorda toetasid vähenenud kulud, teatas Luminor.

Panga normaliseeritud omakapitali tootlus kasvas eelmise aasta sama perioodi 8,5 protsendilt 12,2 protsendini. Panga likviidsus- ja kapitalipositsioonid on juhtkonna sõnul jätkuvalt tugevad. Esimese taseme põhiomavahendite suhtarv CET1 ja kogukapitali suhtarv, võttes arvesse perioodi puhaskasumit, oli pärast 90 miljoni euro suuruse dividendi maksmist kvartali lõpu seisuga 18,9 protsenti.

Kolmandat kvartalit varjutasid panga sõnul jätkuvalt Ukrainas toimuvast tulenevad geopoliitilised ja majanduslikud mõjud. Lisaks registreeriti Balti regioonis euroala kõrgeim inflatsioon. Luminor kohandas oma tegevust vastavalt muutunud tegevuskeskkonnale, suurendas klientidele laenamist ning kasvatas efektiivsust, mille tulemusel kasvas panga puhaskasum.

Viivislaenude osakaal kogu laenuportfellis langes 1,3 protsendile, mis on kõigi aegade madalaim tase. Pangal puuduvad Luminori kinnitusel otsesed ja kaudsed riskipositsioonid Venemaal, Valgevenes ning Ukrainas.

Panga kodulaenude maht kasvas 5 miljardi euroni. Tugevdamaks IT stabiilsust ja parendamaks teenuseid kaasajastati panga põhisüsteeme ja tugevdati veelgi küberturvalisust ning regulatiivsetele nõuetele vastavust. Samuti astus pank mitmeid samme keskkonna-, sotsiaalsete ja juhtimisalaste (ESG) eesmärkide elluviimiseks ning viis lõpule Maksekeskuse omandamise.

«Balti regiooni väljavaade on tugev, kuid jätkuv ebakindlus tuleviku ja kõrge inflatsiooni ees hakkavad vähendama klientide vajadust uute laenude järele. Oleme praegusel ebakindlal ajal oma klientide jaoks olemas. Ootan, et Luminor teeb edaspidigi meie koduturgudel rohkem ja tõhusamat ärikoostööd nii eraisikute kui ka ettevõtetega. Sellega säilitame oma tugeva finantsseisundi, jätkame konservatiivse riskijuhtimisega ja täidame oma laiemaid kohustusi,» kommenteeris Luminori tegevjuht Peter Bosek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles