Kallas: Eesti ei omanda osalust Soome terminalis (10)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Tairo Lutter

Peaminister Kaja Kallas ütles neljapäevasel pressikonverentsil, et valitsus on otsustanud Soome terminali rentinud ettevõttes FSRU OY osalust mitte omandada ning tõi ühtlasi eraettevõtetelt Paldiski veeldatud maagaasi (LNG) ujuvterminali jaoks ehitatud kai ostuoptsiooni tähtaja varasemaks.

Algse kokkuleppe järgi oleks kai ehitajatel, Alexelal ja Infortaril, olnud võimalus sõlmida haalamiskai ostu-müügileping alates 1. jaanuarist 2024, valitsuse uue otsusega on seda võimalik teha juba varem.

Lisaeelarves FSRU OY-s osaluse omandamiseks eraldatud 30 miljonit eurot on kavas kasutada hoopis riikliku gaasivaru täiendamiseks, märkis Kallas.

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut selgitas, et valitsuse hinnangul ei ole Euroopa Liidu gaasidirektiivi artikkel 36 rakendamine ühisostudel eelisõiguse andmiseks seotud osaluse omandamisega, mistõttu otsustati osalust ka mitte osta. Samas pole osaluse omandamisel tähtaega ning Sikkuti sõnul võib selle teema tulevikus uuesti avada, kuid praegu ei peeta seda mõistlikuks.

«Küsimus on, kas meil on varustuskindluse tagamiseks sellel talvel seda vaja. Praegu vaadates, et Soome ja Baltikumi piirkonnas on gaasi piisavalt ja ka nõudlus, turuosaliste soov gaasilaevu Soome terminali tuua, tundub, et seal ei ole ülenõudlust. Kõik, kes soovivad, ilmselt saavad oma gaasi sinna terminali tuua,» rääkis Sikkut.

Terminalitingimused, mis muu hulgas välistavad ka Venemaa LNG toomise terminali, on ministri sõnul Eesti turuosaliste jaoks mõistlikud ja annavad neile ligipääsu terminalile.

Sikkuti sõnul arutati kabinetis ka ujuvterminali rentimist. «Kui Eesti varustuskindluse tagamiseks riigil on seda tüüpi riski vaja täiendavalt võtta, siis tulen valitsuskabinetti esimesel võimalusel ka selle otsusega,» rääkis minister.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles