Riik tagastas enammakstud tulumaksu 211 miljonit eurot

BNS
Copy
Raha
Raha Foto: Arvo Meeks

Sel aastal deklareeris oma tulu möödunud aasta kohta maksu- ja tolliametile (MTA) 785 508 füüsilist isikut ning enammakstud tulumaksu tagastati 2021. aasta eest 211 miljonit eurot, juurdemaksmisele kuulus 104 miljonit eurot.

Varasemate aastatega võrreldes tegi suurima hüppe krüptovaradelt teenitud tulu –2021. aasta kohta deklareeriti ligi 57 miljonit eurot ja maksti riigieelarvesse selle pealt tulumaksu üle 11 miljoni euro.

Maksu- ja tolliameti füüsilise isiku teenuse teenusejuhi Annika Oja sõnul MTA sel aastal nii suuri numbreid ilmselt ei näe, kuid siiski on kauplejatel vaja meeles pidada paari asja. «Kauplemisel tuleb deklareerida ka need kasumlikud tehingud, kus krüptoraha vahetatakse teise krüptoraha vastu, st kasu teenitakse, ilma et pangakontole laekuks tavavaluutat,» ütles Oja.

«Krüptovara puhul arvutatakse kasu ostu- ja müügihinna vahena või vahetamisel vastu saadud vara hinna ja vahetatava krüptoraha ostuhinna vahena. Saadud kasult arvestatakse tulumaks, mille määr on 20 protsenti. Kuna krüptoraha ei ole tulumaksuseaduse mõistes väärtpaber, siis tehingutest saadud kahju ei arvestata ja ei deklareerita. Samuti ei saa tulumaksukohustuse edasilükkamiseks kasutada investeerimiskontot,» lisas ta.

Deklareeritud üüritulu kasv 

Teine oluline tululiik, mis taas kasvas, oli lühiajaline üüritulu. «Kui 2020. aastal nägime reisimise piirangute tõttu lühiajalise üüritulu järsku langemist, siis 2021. aastal hakkas see tasapisi tõusma,» ütles Oja.

Koroona tipphetkel, 2020. aastal, deklareeriti lühiajalist üüritulu 543 000 ja 2021. aastal umbes 615 000 eurot. Enne pandeemiat, 2019. aastal aga deklareerisid eestlased lühiajalise üüriteenuse pakkumise eest tulu aga lausa 841 000 eurot. Kasvutrendi näitab ka eluruumide pikemaks ajaks väljaüürimise arvelt teenitav tulu.

2022. aasta tulude deklareerimine algab 15. veebruaril, kuid tänase seisuga ootavad tagastamist veel mõned miljonid eurod 2021. aasta enammakstud tulu. Igal aastal on üks levinumaid probleeme pangakonto puudumine.

«Selleks, et saaksime deklaratsiooni alusel selgunud enammakstud tulu tagastada, peab inimesel olema märgitud e-MTAs pangakonto, kuhu soovitakse kannet saada. Veel tänagi ootab mitmeid inimesi märkimisväärne maksutagastus, mida pole olnud võimalik teha, kuna puuduvad vajalikud andmed,» ütles Oja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles