AK ⟩ SEB peastrateeg: Probleem ei ole intressimäärade tõus, vaid liiga äkiline tõus (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
SEB Grupi peastrateeg Johan Javeus tunneb muret globaliseerumisvastaste tendentside pärast – mida rohkem on seotud USA ja Hiina majandus, seda vähem on võimalusi katastroofiliste stsenaariumide realiseerumiseks.

 
SEB Grupi peastrateeg Johan Javeus tunneb muret globaliseerumisvastaste tendentside pärast – mida rohkem on seotud USA ja Hiina majandus, seda vähem on võimalusi katastroofiliste stsenaariumide realiseerumiseks.  Foto: Sander Ilvest

Rootsi suurpanga SEB Grupp peastrateeg Johan Javeus räägib usutluses Postimehele, et eelseisvate probleemide põhjuseks majanduses pole mitte niivõrd see, et intressimäärad lähevad üles, vaid see, et need lähevad üles väga suure kiirusega – kiirusega, mida pole mitte kunagi varem nähtud.

Ülikiire intressimäärade tõus paneb nii ettevõtetele kui ka kodumajapidamistele suure lisakoormuse, mistõttu peavad need oma tegevuse kiiresti ümber mõtestama.

Kaks aastat tagasi puhkes ootamatult Covidi pandeemia. Selle aasta alguses puhkes suur sõda Euroopas. Mingil määral on need pigem väljaspool tsivilisatsiooni üldisi arengutendentse põhjustatud sündmused. Seetõttu võiks ju küsida, kas ökonomistidel ja analüütikutel on mõtet prognoose teha, sest ilmnenud on liiga palju nn musti luiki.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles