Saksamaa seab tulevast aastast energiahindadele lae

Copy
Foto Düsseldorfis toimunud kõrgete energiahindade vastaselt protsestilt.
Foto Düsseldorfis toimunud kõrgete energiahindade vastaselt protsestilt. Foto: IMAGO/Michael Gstettenbauer

Saksa valitsus teatas kolmapäeval, et kavatseb kehtestada 2023. aasta algusest energiahindadele osalise lae.

See on osa 200 miljardi eurosest paketist, millega püütakse leevendada inflatsioonisurvet kodumajapidamistele ja ettevõtetele.

Piirangud gaasi hinnale hakkavad firmade jaoks kehtima 1. jaanuarist ja kodumajapidamistele hiljemalt 1. märtsist, elektrihinda vähendatakse samuti 1. jaanuarist, selgub valitsuse kavast.

Valitsuse lootuse kohaselt peaks gaasihinna piirang hakkama kehtima kodumajapidamistele tagasiulatuvalt veebruarist 2023, öeldi kavas.

Lisaks makstakse leibkondadele ja kuni keskmise suurusega ettevõtetele detsembris ühekordset toetust küttekulude katmiseks.

Hinnalae meetmed kehtivad kava kohaselt 2024. aprillini.

Kantsler Olaf Scholz kohtus kolmapäeva õhtul leppe üksikasjade vormistamiseks liidumaade juhtidega, kes olid nõudnud, et gaasi hinnalagi majapidamiste jaoks hakkaks kehtima varem.

«Inimesed vajavad kõrgete hindade eest kindlat kaitset, eriti külmadel kuudel nagu jaanuar ja veebruar, kui intensiivselt köetakse,» ütles Nordrhein-Westfaleni peaminister Hendrik Wüst ajalehele Der Spiegel.

Valitsuse teatel on plaanitava osalise hinnalae eesmärk säilitada hindade langetamisest hoolimata ka ajend energia säästmiseks.

Saksamaa isetegevus energiahindade ohjeldamisel on ärritanud osa teisi Euroopa liikmesriike, kes eelistanuks ühise lahenduse leidmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles