KRIIS ⟩ Rootsi kinnisvaraturg kukub suure kolinaga

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Stockholmi kaubatänav.
Stockholmi kaubatänav. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT/Scanpix

Rootsi kinnisvaraturu langus on kiirenenud temponi, mida pole nähtud vähemalt viimased üheksa aastat, kirjutab Bloomberg.

Eramajade hinnad olid oktoobri seisuga märtsi tipust kukkunud 19 ning korterite hinnad 13 protsenti, teatas kolmapäeval riiklik hüpoteeklaenude väljaandja SBAB tehingute andmetele viidates.

«Ka korterite hinnad jätkavad langemist, kuid seal ei ole langus nii järsk kui eramute puhul,» ütles SBABi peaökonomist Robert Boije avalduses. «Üks võimalik seletus on see, et kõrge inflatsioon ja elektrihinna tõus mõjutab tugevamini just eramajade turgu.

Riigile kuuluva eluasemelaenude väljastaja analüütikud on varem prognoosinud, et Rootsi kinnisvarahinnad võivad tipust kukkuda 20 protsenti. Nordea ja Rootsi keskpank on ennustanud veidi tagasihoidlikumat langust.

Enne kevadel alanud langust olid hinnad Rootsi kinnisvarasektoris pikka aega katkematult kasvanud. Kiiret hinnakasvu soodustasid väga soodsad laenutingimused, mis ei nõua Rootsis laenu põhiosa tagasimaksmist. Kuna paljudel leibkondadel on aga muutuva intressimääraga hüpoteeklaenud, avaldavad Rootsi keskpanga sammud inflatsiooni ohjeldamiseks kinnisvarasektorile kiiret mõju. 

SBAB teatas, et kodude hinnad langesid oktoobris eelmise kuuga võrreldes 4 ning hooajaliselt korrigeerituna 2,3 protsenti. Septembris kukkusid kinnisvarahinnad augustiga võrreldes 2,6 protsenti, mis on SBABi teatel kõigi aegade kõige sügavaim kukkumine.

Kuigi Rootsi kinnisvarasektoris on piirkondlikke erinevusi, näitavad numbrid langust kogu riigis. Suurim langus registreeriti Rootsi suuruselt teises linnas Göteborgis, kus kinnisvara on kevadisest tipphetkest kaotanud 19 protsenti oma väärtusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles