Finantsinspektsioon: 32 000-eurone trahv on Eesti riigi naeruvääristamine! (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Finantsinspektsiooni juhile Kilvar Kesslerile teeb muret, et karistused, mida inspektsioon saab määrata, on nii väikesed, et valemängijatel pole mingi probleem trahvid ära maksta ja ikka seadustele vilistada.
Finantsinspektsiooni juhile Kilvar Kesslerile teeb muret, et karistused, mida inspektsioon saab määrata, on nii väikesed, et valemängijatel pole mingi probleem trahvid ära maksta ja ikka seadustele vilistada. Foto: Konstantin Sednev

Eestis on pooleli mitu seadusemuudatust, mis annaks hulga ettevõtteid finantsinspektsiooni kontrolli alla. Ameti juht Kilvar Kessler ütleb aga, et kuni trahve ei tõsteta, naeravad kurjategijad Eesti riigile näkku.

Mõni nädal tagasi lahvatas värske hoiu-laenuühistuid (HLÜ) puudutav skandaal, kui pankrotti läks Eesti Arengu HLÜ, viies kaasa miljoneid hoiustajate raha. Seadus, mis HLÜsid kontrollida laseks, on rahandusminister Annely Akkermanni (Reformierakond) sõnul jälle töös. Ja see pole kõik: kontrolli alla tahetakse võtta ka inkassofirmad, mida ei kontrolli seni sisuliselt mitte keegi ja mis saavad tegutseda nii, nagu heaks arvavad. Kes kontrollima hakkab? Plaanide järgi finantsinspektsioon.

Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler ütleb, et kui seadus tuleb, siis nemad kontrollivad. Kontroll ei ole aga tasuta – kõik, keda kontrollitakse, peavad selle eest finantsinspektsioonile maksma, ja mitte vähe. Kessler rõhutas, et praegu pole midagi veel otsustatud: «Eks seaduseloojad peavad järelevalvemudeli paika loksutama ja poliitikud otsustama, kas 100–120 miljonit eurot on piisav, et õigustada järelevalvet.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles