Biden süüdistab naftafirmasid sõja rahastamises

PM Majandus
Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: RS/MPI/Capital Pictures

USA president Joe Biden kutsus esmaspäeval nafta- ja gaasiettevõtteid üles kasutama oma rekordilist kasumit selleks, et vähendada kulusid ameeriklaste jaoks ja suurendada tootmist, või maksma kõrgemat maksumäära.

 

Valges Majas tehtud märkustes kritiseeris Joe Biden naftafirmasid, kes teenivad suurt kasumit, samal ajal kui inflatsioonist väsinud ameeriklased maksavad oma autode tankimise eest kopsakaid summasid, vahendab Reuters.

Naftatööstus ei ole täitnud oma kohustust investeerida Ameerikasse ja toetada Ameerika rahvast, ütles Biden. Nad ei teeni tema sõnul õiglast tulu, vaid nad teenivad nii suurt kasumit, et seda on raske uskuda.

«Nende kasum on sõja tuulest,» ütles ta Ukrainat laastava konflikti kohta, ja neil on kohustus tegutseda. «Ma arvan, et see on nörritav,» lisas ta.

Kui nad annaksid need kasumid edasi tarbijatele, langeksid bensiini hinnad umbes 50 senti, leidis ta. «Kui nad seda ei tee, maksavad nad oma liigse kasumi pealt kõrgemat maksu ja neid ähvardavad muud piirangud,» selgitas Biden. Valge

Maja teeb koostööd Kongressiga, et uurida neid ja teisi võimalusi. «On aeg, et need ettevõtted lõpetaksid sõja rahastamise,» ütles president.

Vaid paar päeva enne Bideni sõnavõttu teatasid USA naftahiiud kolmandas kvartalis tohututest kasumitest, mida toetas gaasi ja kütuse hinnatõus.

USA suurima naftafirma Exxoni puhaskasum tõusis juulis ja septembris rekordiliselt kõrgele, peaaegu kahekümne miljardi USA dollarini. Konkurent Chevron seevastu teenis 11,2 miljardi USA dollari suuruse kasumi.

Kütuse hind on praegu USAs tundlik avaliku arutelu teema, kuna järgmisel nädalal toimuvad vahevalimised. Bensiini hinnatõus võib ohustada Bideni demokraatliku partei valimisvõitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles