Macron: Venemaa ohustab maailma toidujulgeolekut (3)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: Sean Kilpatrick

Prantsuse president Emmanuel Macron süüdistas Ukrainaga teraviljaleppes osalemise peatanud Venemaad maailma toiduvarustuse ohtu seadmises.

Moskva peatas laupäeval osalemise ÜRO ja Türgi vahendatud leppes, mis võimaldas teraviljaeksporti Ukraina Musta mere sadamatest. Ettekäändeks tõi Kreml droonirünnakud Vene laevade vastu Krimmis.

Macron mõistis telefonivestluses Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga hukka Venemaa ühepoolse otsuse, mis kahjustab maailma toidujulgeolekut, teatas tema kantselei.

Venemaa süüdistas Kiievit «tohutus» droonirünnakus oma Musta mere laevastiku vastu, kuid Ukraina nimetas seda valeettekäändeks ja ÜRO ärgitas lepet päästma.

USA president Joe Biden ütles, et leppest lahkumine on ennekuulmatu ning välisminister Antony Blinken märkis, et Moskva kasutab toitu relvana.

Juulis sõlmitud lepet peeti kriitiliselt oluliseks, et leevendada Vene agressioonist tingitud toidujulgeoleku kriisi. Leppega võimaldati üle üheksa miljoni tonni Ukraina teravilja eksporti ja lepet pidi pikendatama 19. novembril.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles teisipäeval, et vestleb lähipäevil oma Vene ja Ukraina ametivennaga viljaleppe päästmise teemal.

Macron märkis teisipäevases telefonikõnes, et Prantsusmaa suurendab ka kiiremas korras sõjalist abi Ukrainale, eriti õhutõrjet.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles