Vene miljardär loobus Ukraina sõja tõttu kodakondsusest (6)

Copy
Vene oligarh Oleg Tinkov.
Vene oligarh Oleg Tinkov. Foto: Maxim Shemetov

Miljardärist pankur ja ettevõtja Oleg Tinkov teatas esmaspäeval, et loobus Ukraina sõja tõttu Venemaa kodakondsusest.

 

«Olen võtnud vastu otsuse Venemaa kodakondsusest loobuda. Ma ei taha ega kavatse olla seostatud fašistliku riigiga, kes alustas sõda oma rahumeelse naabriga ja tapab iga päev süütuid inimesi,» ütles Tinkov. «Loodan, et minu eeskuju järgib rohkem prominentseid Vene ärimehi, et see nõrgestaks Putini režiimi ja tema majandust ning ta lõpuks lüüa saaks,» kirjutas ta Instagramis.

Ta jagas pilti tõendist, mis kinnitab tema Venemaa kodakondsusest loobumist. Tinkovil on ka Küprose kodakondsus ehk kodakondsuseta ta ei jää. «Ma vihkan Putini Venemaad, aga armastan kõiki venemaalasi, kes on selgelt selle hullumeelse sõja vastu!» ütles Tinkov.

Värvikas miljardär on üks Vene tuntumaid suurärimehi ning veebipõhise Tinkoff Banki asutaja. Pank on riiklike Sberbanki ja VTB järel üks Venemaa suurimaid laenuandjaid. Tinkoffil on praegu umbes 20 miljonit klienti.

Tinkov on teravalt kritiseerinud Venemaa agressiooni Ukrainas, kirjeldades seda kui hullumeelset sõda ning kutsunud läänt üles veresauna lõpetama.

Teda on tabanud ka Suurbritannia sanktsioonid, mis kehtestati varsti pärast konflikti algust veebruari lõpus. 2020. aastal peeti ta kinni Londonis, süüdistatuna USAs maksudest kõrvalehoidmises. Hiljem vabastati ta kautsjoni vastu ja tal raviti Londonis leukeemiat.

Ta lahkus Tinkoffi tegevjuhi kohalt 2020. aastal ja pank on tema Venemaa sissetungi vastastest kommentaaridest distantseerunud.

Tinkov müüs pärast Ukraina sõja algust osaluse Tinkoff Bankis tuntud ärimehele Vladimir Potaninile. Ta ise ütleb, et sai selle eest kopikaid, kuigi asjatundjate sõnul võib summa ulatuda kuni poole miljardi dollarini.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles