ÜRO: maailmas käib järsk tööturu aeglustumise protsess

Copy
Müüja Krõvõi Rihi kohalikul turul asuvas lihapoes.
Müüja Krõvõi Rihi kohalikul turul asuvas lihapoes. Foto: GENYA SAVILOV

Ukrainas möllav sõda ja muud kriisid on andnud panuse maailma tööturgudele, teatas ÜRO esmaspäeval, viidates sellega juba praegu käivale järsule aeglustumisele.

Värskes raportis ütles rahvusvaheline tööorganisatsioon (ILO), et üleilmsete tööturgude väljavaade on viimastel kuudel alanenud. «ILO ennustab, et kui praegune trend jätkub, siis alaneb üleilmne tööhõive kasv märkimisväärselt aasta viimasel kolmel kuul,» ütles ameti juht Gilbert Houngbo ajakirjanikele.

ÜRO agentuur hoiatas, et mitu kattuvat kriisi, mida võimendab Venemaa sõjategevus Ukrainas, koormavad maailma, mis ägab endiselt koroonapandeemiast põhjustatud taaga käes. Ühtaegu väheneb nii uute töökohtade loomine kui ka töökohtade kvaliteet.

«Ehkki tavaliselt võtab majanduse aeglustumise või majanduslanguse puhul aega töökohtade hävinemise või töötuse teke, siis andmed viitavad, et järsk tööturu aeglustumine on juba praegu käimas,» märkis raport.

Kuna töökohtade arv kahaneb, siis üha kerkiv inflatsioon toob endaga kaasa reaalpalga vähenemise paljudes riikides, kuna paljud majapidamised püüavad endiselt toime tulla koroonaaegse sissetuleku vähenemisega.

Esmaspäevane raport tõi eraldi esile äärmiselt tõsise töötuse olukorra Ukrainas alates Venemaa sissetungist 24. veebruaril. Houngbo sõnul on sõda põhjustanud olulise mõju Ukraina enda tööturule. Inflatsioon sõjast kistud riigis peaks ületama 30 protsenti aasta lõpuks.

ILO hinnangul langeb Ukrainas tööhõive määr 15,5 protsenti madalamale 2021. aasta näitajast. See tähendab, et täiemahulise sõja algusest saadik on kaotatud 2,4 miljonit töökohta – pool sellest, mida ILO ennustas aprillis, kui Ukraina aladest oli märksa suurem osa okupatsiooniväe kontrolli all või seisis silmitsi aktiivse sõjategevusega.

ÜRO hoiatas, et osaline tööturu taastumine on tagasihoidlik ning äärmiselt habras. Raport tõi esile, et suur arv sisepagulasi on tööotsinguil. See aga võib Houngbo kohaselt survestada palkade alanemist.

Raporti hinnangu kohaselt on 10,4 protsenti Ukraina sõja-eelsest tööjõusektorist ehk umbes 1,6 miljonit inimest, kellest enamik on naised, põgenenud sõja eest kolmandatesse riikidesse. Hiljutine uuring näitas, et umbes veerand Ukraina pagulastest oli leidnud palgatöö või oli iseendale tööandjaks oma võõrustajariigis, märkis ILO.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles