Euroopa gaasihinnad jätkasid järsku langust

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Gaasipliit.
Gaasipliit. Foto: Ants Liigus

Euroopa maagaasi hinnad langesid pärast kahepäevast tõusu, kuna ebatavaliselt soojad ilmad vähendavad nõudlust ja leevendavad muret talvise puudujäägi pärast, vahendab Bloomberg.

Hollandi TTF gaasifutuurid detsembrikuu tarneteks langesid esmaspäeval koguni üle 10%. Tavapärasest kõrgemad temperatuurid on lükanud kütmist edasi ja võimaldanud gaasi jätkuvalt lisada hoidlatesse, mis on juba praegu tavapärasest rohkem täis. Tugev veeldatud maagaasi sissevool ja tööstuse väiksem tarbimine on toonud kaasa ka ootamatu gaasi ülekülluse Euroopas.

Paljudes Euroopa piirkondades Saksamaast ja Prantsusmaast kuni Ühendkuningriigini valitsesid nädalavahetusel temperatuurid, mis jäid 20 kraadi tasemele, ning ilmaennustaja Maxari andmetel võib mahe ilm püsida suures osas Euroopas kuni novembri keskpaigani.

Kuigi rikkalikud gaasivarud pakuvad kaitset, kui temperatuurid paratamatult langevad, on järgmise aasta talveks varude taastamine raskem, kuna puuduvad tavapärased tarned Venemaalt, kes on vähendanud tarneid torujuhtmete kaudu Euroopasse.

Hollandi detsembrikuu gaasifutuurid, mis on Euroopa peamiseks võrdlusaluseks, langesid päeva lõpuks 12% 122,595 eurole megavatt-tunni kohta. Ühendkuningriigi vastav leping langes pea 11%.

Isegi pärast järsku langust augustikuu tipptasemelt on gaasifutuurid endiselt üle nelja korra kõrgemad kui varasema viie aasta keskmine sellel aastaajal. Euroopa poliitikud on endiselt sunnitud võtma kasutusele täiendavaid meetmeid, et tagada majanduse kaitse energiakulude edasise tõusu eest.

Euroopa Komisjon kavatseb teha ettepaneku kehtestada dünaamilise hinnamehhanismi abil gaasihinnale ülempiir, mis võiks kehtima hakata juba sel talvel, et piirata kütusehindade kõikumist. Kuid paljud tarnijad hoiatavad, et hinnakujundusse sekkumine võib suurendada nõudlust ja saata tarned mujale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles