Maksu- ja tolliamet teavitab inimesi, kes peavad tulumaksu juurde maksma (1)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Maksu- ja Tolliamet
Maksu- ja Tolliamet Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

Maksu- ja tolliamet (MTA) saadab teateid, kus informeerib isikud kohustusest maksta järgmine aasta riigile tulumaksu juurde. Ameti esindaja selgitas, miks teavitus saadetakse ja mida teha, kui ei saa maksukohustust tasuda.

Olukord, kus maksuvaba tulu on kasutatud rohkem, võib tekkida erineval põhjusel – kas on saadud lisatulu, millega ei osatud arvestada või on tehtud maksuvaba tulu avaldus suuremale summale, kui näeb ette maksuvaba tulu arvestamine.

Maksuvaba tulu arvestamine:

• aastatuluga kuni 14 400 eurot on maksuvaba tulu 6000 eurot aastas;

• aastatulu kasvades 14 400 eurolt 25 200 euroni väheneb maksuvaba tulu vastavalt valemile 6000 – 6000 ÷ 10 800 × (tulu summa – 14 400);

• aastatuluga üle 25 200 euro on maksuvaba tulu 0.

Maksuvaba tulu arvessevõtmist on võimalik aasta kestel kontrollida maksu- ja tolliameti e-teenuste keskkonnas e-MTA «Minu sissetulekud» lehelt.

«Samuti on võimalik, et inimene soovibki kasutada aasta jooksul maksuvaba tulu rohkem ning tasuda tuludeklaratsiooni ajal enammakstud tulumaksu,» lausus MTA meediasuhete spetsialist Kertu Laadoga.

Teavituse saamine oleneb inimese aasta jooksul teenitud tulust. MTA lähtub selle aasta esimese üheksa kuu jooksul teenitud tulust. Seejuures ei arvestata maksusoodustusi, mida inimene tuludeklaratsiooniga kasutada saab. MTA ei tea, kas inimene saab aasta viimastel kuudel tulu või mitte. Seega ei saa nad sellega teavituse saamisel arvestada. Üks levinumaid maksusoodustusi on koolituskulude tulumaksu tagastamine.

Laadoga selgitas, et kui inimene teab, et sel aastal tal rohkem maksustatavat tulu ei tule ning ta aasta kokkuvõttes maksuvaba tulu üleliia ei kasuta, siis ei teki järgmisel aastal ka täiendavat maksukohustust. Või muutub maksukohustus hoopis tulumaksu tagastuseks, kui inimesel on võimalik tuludeklaratsioonis kasutada lubatud mahaarvamisi.

Kui tekib järgmisel aastal ajutine raskus maksukohustuste tasumisel, siis on võimalik taotleda ajatamist, mis tähendab kohustuste tasumist osade kaupa. Selle kohta saab täpsemalt lugeda siin.

Lisainfot saab MTA teenindusest telefonil 880 0811 või e-postiaadrssil eraklient@emta.ee.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles