Ekspert selgitab: kas tööandja saab nõuda, et töötervishoiuarst tuleks ettevõttesse kohale olukorda kontrollima?

PM Majandus
Copy
Töötervishoid
Töötervishoid Foto: Postimees

«Vahetasime töötervishoiuteenuse pakkujat ning oleme veidi segaduses. Eelmine teenusepakkuja käis meil tootmises töökeskkonda vaatamas ja inimestega suhtlemas, aga uus seda teha ei soovi, ta saab vajaliku info riskianalüüsist,» kirjutab lugeja ja küsib, kas tööandja saab nõuda töötervishoiuarsti ettevõttesse kohapeale tulemist.

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula.

Töötervishoiuarsti kohustus tutvuda töötaja töökeskkonna ja töökorraldusega töökohal on sätestatud sotsiaalministri määruses nr 74 «Töötajate tervisekontrolli kord». Selleks, et töötervishoiuarst saaks hinnata töö või töökorralduse sobivust töötajal, peab ta lisaks töötaja terviseseisundile olema väga hästi kursis ka sellega, millist tööd ning millises töökeskkonnas inimene teeb.

Riskianalüüs kõike ei kata

Riskianalüüsis võivad mõned teemad, mis tunduvad igapäevases töökeskkonnas tavapärased, jääda tähelepanuta, näiteks müras töötamine või ohtlike kemikaalide kasutamine. Töökohta külastades on aga kohe kuulda, et töökeskkonnas on tugev müra või näha ja tunda, et kasutatakse ohtlikke kemikaale.

Tervisekontrolli tehaksegi selleks, et säästa töötajate tervist ja avastada võimalikult varakult terviseprobleemid, et nende süvenemist saaks pidurdada. 

Kokkuvõtvalt saab öelda, et töötervishoiuteenus on nagu iga teine teenus – kõigepealt tuleb selgeks mõelda, miks seda vaja on ning lähtuvalt vajadusest valida ka koostööpartner. Kui koostöö ei suju või koostööpartneri tegevus ei vasta ootustele, tuleks sellest esmalt koostööpartnerile teada anda ning püüda leida lahendus.

Kui olukord ei parane, tuleb koostööpartnerit vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles