Korralik soojustus tagab kokkuhoiu küttekuludelt ja on igas mõttes jätkusuutlik

Kingspan
Copy
Foto: Leanel

Kui kütteallikate osas tuuakse pidevalt turule uusi ja efektiivseimaid versioone, siis mingil põhjusel ei mõtle inimesed eriti selle peale kui palju on aastatega arenenud soojustusmaterjalid. Kingspan Insulationi poolt pakutavad soojustusplaadid on näiteks keskmiselt kaks korda efektiivsemad võrreldes teiste analoogsete tänapäevaste toodetega, rääkimata soojustusest, mis on seina sisse pandud 20-30 aastat tagasi.

Elektri ja gaasi hindade hüppelise kasvu järel hakati ühiskonnas laialdaselt rääkima alternatiivsetest küttelahendusest, näiteks võimalusest ehitada üles kunagi välja lõhutud ahi. Paraku ei päästa see kallinenud küttepuude- ja ehitushindade eest. Märksa vähem on juttu olnud aga hoone kvaliteetsest soojustamisest. Ometi on ju soojustus see element, mis on olemas igal Eesti majal ning just soojustus on see hoone osa, mis tegelikult kõike seda kallilt toodetud soojust kinni peaks hoidma.

Seega on loogiline järeldus, et kui kütet päris välja lülitada ei taha, siis ainuke viis kulusid ohjes hoida on parandada hoone soojapidavust. Kui palju aitab küttekuludelt säästa kvaliteetne soojustusmaterjal?

„Kui vaadata praegusi küttehindu, siis investeering soojustusse ei ole end kunagi nii kiiresti ära tasunud kui nüüd. Seega on tegelikult just nüüd see kõige õigem aeg panustada oma hoone soojustusse,” lausus Kingspan Insulation tehniline konsultant Kristjan Väester. Kui varasemad investeeringud soojustusse suudeti tasa teenida 10-20 aastaga, siis praeguste küttehindade puhul on reaalne investeeringute tasuvusaeg 5-7 aastat või isegi vähem.

Enamus Eesti kodusid on kehvalt soojustatud

„Tihtipeale mõeldakse soojustusest, kui mingist püsivast hoone osast. See pannakse seina ära ja siis unustatakse sinna 50 aastaks. Reaalsuses on soojustusmaterjalid muutunud vahepeal kordades efektiivsemaks ning korralik isolatsioonimaterjal tagab tänapäeval märksa soojapidavama hoone ning väiksemad kulud,“ selgitas Väester.

Hiljuti avaldatud Eesti rahvaloenduse tulemuste järgi on keskmine Eesti inimese kodu ehitatud 1974. aastal. See aga tähendab ligi 50 aasta vanust hoonet, millel suure tõenäosusega puudub korralik ja kaasaegne soojustus. Mida vanem hoone ja vanem soojustus, seda rohkem aitab kvaliteetne lisasoojustus küttekuludelt kokku hoida. Mõningatel juhtudel võib kokkuhoid ulatuda lausa 20-40 protsendini.

Väester selgitas, et näiteks Kingspani tootevalikus olevate Kooltherm ja Therma ülimalt efektiivsete isolatsioonimaterjalide soojaerijuhtivus on niivõrd väike, et need on kuni kaks korda tõhusamad kui tavapärased tänapäeva soojustusmaterjalid. „See tähendab, et kui vahetada 30 sentimeetrit nõukaaegset soojustust Kingspani soojustusmaterjali vastu, siis tõuseb soojapidavus ehk isegi 3-4 korda,“ märkis Väester.

Foto: Leanel

Efektiivne soojustus tagab jätkusuutlikkuse igas mõttes

Riigid ja ühiskonnad laiemalt on võtnud endale eesmärgi tegutseda jätkusuutlikult. Aastaks 2050 peaksid kõik riigid olema kliimaneutraalsed. Selle eesmärgi saavutamiseks on ka näiteks hoonete renoveerimine 2030. aastani üks Euroopa Liidu prioriteete, kuna on mõistetud, et just see on koht, kus saab oluliselt kliimaneutraalsemalt ja säästlikumalt tegutseda.

Ülemaailmse haardega Kingspan Insulation mõistis juba varakult, et just efektiivsel soojustusel on ulatuslik roll kliimaneutraalsuse eesmärgi saavutamisel. Seepärast võttis Kingspan enda sihiks tegutseda igas oma valdkonnas võimalikult jätkusuutlikult - nii, et iga seina sisse minev soojustusplaat ei oleks ainult kliimaneutraalne vaid rohkemgi veel.

Täielik pühendumine keskkonnale – vanad külmikud ja uued elektriautod

Täieliku jätkusuutlikkuse tagamisel oleme Kingspanis vaadelnud igat oma tegevuse aspekti läbi keskkonnasäästlikkuse prillide. Alustades tootmisest, kus muuhulgas taaskasutame vanadest külmikutest saadud freoongaasi vahtisolatsioonplaatide tootmisel. Nii lukustame ja neutraliseerime ohtliku gaasi ning samal ajal saame sellest ülimalt efektiivse soojustusplaadi.

Kingspani toodete plastist osad on suures osas valmistatud taaskasutatud plastpudelitest ning kõik ettevõtte tehased toodavad ise taastuvenergiat - Rootsis asuvas tehases lausa nii palju, et selle ülejäägist jätkub ka lähedal olevale elamupiirkonnale.

Eestis Kingspanil tootmist ei ole, küll on siin esindatud müügi- ja ehituseksperdid. Täieliku keskkonnale pühendumise nimel varustab ettevõte oma palju ringi sõitvad töötajad elektriautodega, et ka selles vallas süsinikuheiteid vähendada. Tänaseks on elektriautod jõudnud ka osade Balti riikide töötajateni.

Oleme ettevõttena võtnud endale sihiks olla süsinikneutraalne aastaks 2030 ning seda ilma ühegi trikita. See tähendab, et teeme reaalseid tegevusi kohapeal, mitte ei osta kvoote ega istuta puid kuhugi teise maailma otsa. Praeguse järgi tundub, et saavutame selle eesmärgi seatud tähtajast isegi kiiremini.

Foto: Leanel

Ekspertteadmised kättesaadavad kõigile

Kingspani eeliseks teiste tootjate ees on fookuse seadmine kvaliteedile ning efektiivsusele. Kvaliteetset soojustust ei taga aga üksnes hea materjal. Oluline on ka õige paigaldus ning iga olukorra ehituslik analüüs. Seepärast on Kingspani missiooniks jagada oma ekspertteadmisi alustades kogemuste jagamisest kogu tööstusharu raames kuni spetsialistide nõuannete jagamiseni igale kliendile.

Igaüks, kes soovib parandada oma eramu soojustust, täiustada kortermaja soojapidavust või on alles planeerimas uut ehitust ja ei tea üldse, millest alustada, siis Kingspani ehitusinsenerist eksperdi käest saab alati täiesti tasuta nõu küsida. Vajadusel tuleb ekspert ka objektile kohale, et anda nõu sobiva soojustuslahenduse valikul.

Täiendava info ja tooted leiab kodulehelt.

Copy
Tagasi üles