Goldman Sachs prognoosib kevadeks 5-protsendilist intressimäära

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Inimeste rahakotile intressitõus hästi ei mõju.
Inimeste rahakotile intressitõus hästi ei mõju. Foto: AHMAD AL-BASHA/Scanpix

USA viie suurima panga sekka kuuluva Goldman Sachsi ökonomistid usuvad, et USA Föderaalreserv (FED) kergitab intressimäärad märtsiks viie protsendini.

Goldman Sachsi prognoosi järgi tõstab FED märtsis oma baasintressimäära vahemikku 4,75-5 protsenti, mis on 25 baaspunkti rohkem kui prognoositi varasemalt.

Uue intressitipuni liigutakse USA suurpanga hinnangul järgmises graafikus: 75 baaspunkti suurune tõus tuleval nädalal, 50 baaspunkti detsembris ning 25-baaspunktised tõusud nii veebruaris kui ka märtsis.

Varasemalt märtsiks intresside tõstmist ei ennustatud. Nüüd hindavad aga ökonomistid, et ebamugavalt kõrge inflatsioon, vajadus jahutada majandust ning soov vältida intresside enneaegset leevendamist, paneb FEDi ka esimesel kevadkuul intressimäära tõstma.

Euroopa Keskpanga nõukogu otsustas sel nädalal tõsta intressimäärasid 75 baaspunkti võrra. Alates 2. novembrist on eurotsoonis põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäär kaks protsenti, laenamise püsivõimaluse intressimäär 2,25 protsenti ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäär 1,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles