Universaalteenust ihkavad ettevõtjad seisavad silmitsi leppetrahviga

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kaubanduskeskustes tegutsevate kauplused ise universaalteenusele minna ei saa.
Kaubanduskeskustes tegutsevate kauplused ise universaalteenusele minna ei saa. Foto: Eero Vabamägi

Kuigi riik võimaldab väikeettevõtetel elektri universaalteenusega ühineda alates novembrist, saavad elektrimüüjad asuda ülejooksikuid karistama.

Kui kodutarbija universaalteenusele üle läheb, ei pea ta enda olemasoleva lepingu lõpetamise pärast muretsema: seadus lihtsalt ei võimalda talle leppetrahvi teha. 1. novembrist universaalteenusele pääsevad väikeettevõtjad aga kukru kergitamise eest kaitstud ei ole.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) energiaturgude valdkonnajuht Rein Vaksi sõnul polnud ettevõtjatele võimalik sama põhimõtet rakendada, sest see seadnuks ohtu elektrimüüjate energiaportfellid. «Erinevalt kodutarbijatest on ettevõtete elektrilepingutes leppetrahvid olnud sees aastaid, mis on müüjatel aidanud hinnariski maandada ja teha paremaid pakkumisi. Kui riik nüüd ei lubaks elektrimüüjatel universaalteenusele üleminejatelt leppetrahvi küsida, võiks see energiamüüjatele tuua väga suured kahjud. Lisaks võtaks säärane erand taastuvenergiaarendajatelt ära investeerimiskindluse,» selgitas Vaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles