Soome rehvitootja müüb äri naftahiiule ja pääseb viimaks Venemaalt tulema

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Nokian Renkaati rehv.
Nokian Renkaati rehv. Foto: Lehtikuva/Scanpix Baltics

Soome rehvitootja Nokian Renkaat müüb oma Venemaa äri kohalikule naftakompaanile Tatneft.

Tehingu võlavabaks väärtuseks hinnatakse ligikaudu 400 miljonit eurot, kuid selle lõpuleviimine eeldab veel Venemaa võimude heakskiitu ning paljude muude tingimuste täitmist. Nokian Renkaati teatel tekitab edasine protsess märkimisväärset ebakindlust lõppkuupäeva, hinna, tingimuste ja tehingu tegemise osas.

Kuigi tehingu eeldatav hind öeldi välja, mõjutavad lõplikku summat nii ettevõtte käibekapitali kui ka rubla ja euro vahetuskursi muutused, teatas ettevõte pressiteates.

Nokianil on Venemaal rehvitehas, mis tootis mullu umbes 80 protsenti ettevõtte valmistatud sõiduautode rehvidest. Sellest hoolimata teatas Soome rehvitootja tänavu juunis, et alustab kontrollitud väljumist Venemaa turult, kus ollakse tegutsetud alates 2005. aastast.

Rehvitootja sõnul mõjutab Venemaalt väljumine oluliselt nende järgmise kahe-kolme aasta majandustulemusi, eriti suure löögi alla satub müük Kesk-Euroopas.

Nokiani teatel jätkavad nad tootmisvõimsuse suurendamist oma Soome ja USA tehastes ning plaanivad investeerida ka uutesse tootmisvõimsustesse Euroopas.

Tänavu teises kvartalis hindas Nokian Renkaat oma Venemaa varad alla 281 miljoni euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles