Poola asub ameeriklaste abiga tuumajaama ehitama (6)

Copy
Westinghouse on täiustanud ka Temelini tuumajaam (pildil) Tšehhis.
Westinghouse on täiustanud ka Temelini tuumajaam (pildil) Tšehhis. Foto: Petr David Josek/Scapix Baltics

Poola valis oma esimest tuumaelektrijaama ehitama USA ettevõtte Westinghouse, mis edestas Prantsusmaa EDFi ja Lõuna-Korea KHNP konkureerivaid pakkumisi.

«Kinnitame, et meie tuumaenergiaprojekt kasutab Westinghouse'i usaldusväärset ja ohutut tehnoloogiat,» kirjutas peaminister Mateusz Morawiecki Twitteris.

USA energiaminister Jennifer Granholm tervitas otsust, öeldes: «See on suur samm meie suhete tugevdamisel Poolaga tulevaste põlvkondade jaoks.»

Granholmi sõnul valis Poola Westinghouse'i välja 40 miljardi dollarise tuumaprojekti esimeseks osaks, täpsustamata lepingu suurust.

Samas pole Poola välistanud tulevikus täiendavate tuumahangete korraldamist.

Anonüümseks jääda soovinud USA kõrge valitsuse ametnik ütles, et tehing ulatub miljarditesse ja loob tuhandeid hästi tasustatud töökohti.

«See on tohutu tehing, mis ei puuduta ainult kommertsenergiaprojekti, vaid seda, kuidas me määratleme seda, mida ma nimetaksin vastastikukseks julgeoleku tagamiseks järgmiste aastakümnete jooksul,» ütles ametnik.

Poola on juba aastaid kavandanud tsiviilotstarbelist tuumaenergiavõimsust, kuid energiajulgeoleku küsimus on muutunud pakilisemaks seoses Venemaa sissetungiga Ukrainasse.

«Otsus saadab (Venemaa presidendile Vladimir) Putinile sõnumi USA-Poola alliansi tugevuse ja sideme kohta,» ütles ametnik.

Poola valitsus on teatanud, et soovib esimese tuumaelektrijaama võrku saada 2033. aastal.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles