RAHVAL RAHA OTSAS ⟩ Kaupmeeste müük kukkus (1)

PM Majandus
Copy
Kodumasinate müük vähenes septembris mullu sama ajaga võrreldes 12 protsenti.
Kodumasinate müük vähenes septembris mullu sama ajaga võrreldes 12 protsenti. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Statistikaameti andmetel oli jaekaubandusettevõtete müügitulu septembris 886 miljonit eurot. Müügitulu vähenes eelmise aasta sama kuuga võrreldes püsivhindades 6 protsenti.

Statistikaameti analüütik Johanna Linda Pihlak tõi välja, et septembris mõjutasid jaekaubandusettevõtete müügitulu langust enim tööstuskaupade kauplused, kus müük vähenes 11 protsenti. «Müügitulu vähenes enamikul tegevusaladel, vaid kasutatud kaupade kauplustes ja väljaspool kauplusi ehk kioskites, turgudel ning otsemüügil kasvas müük 1% eelmise aasta septembriga võrreldes,» lisas Pihlak.

Tööstuskaupade kauplustest vähenes müügitulu kõige rohkem ehk 22% posti või interneti teel kaupu müüvates kauplustes. Müügitulu vähenes veel 14% majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes, 12% tekstiilitoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes, 10% muudes spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus tööstuskaubad (kaubamajad), 7% muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, raamatute, sporditarvete, mängude, mänguasjade ja muuga ning 4% apteekide ja kosmeetikatarvete kauplustes.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu septembris langes.
Jaekaubandusettevõtete müügitulu septembris langes. Foto: Statistikaamet.

Toidukaupade kaupluste müük vähenes eelmise aasta sama kuuga võrreldes 4%. Mootorikütuse jaemüügiga tegelevate ettevõtete müügitulu aga suurenes 10%.

Augustiga võrreldes vähenes jaekaubandusettevõtete müügitulu septembris 6%. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal oli langus 1%.

Selle aasta esimese üheksa kuuga kasvas jaekaubandusettevõtete müügitulu eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 4%.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles