Veel üks suur autotootja pühkis Venemaa tolmu jalgelt

Erkki Erilaid
Copy
Fordi Venemaal tegutsev ühisettevõte FordSollers 2019. aastal.
Fordi Venemaal tegutsev ühisettevõte FordSollers 2019. aastal. Foto: ANTON VAGANOV

Ford Motor teatas, et müüs Venemaal tegutsevas ühisettevõttes Sollers Ford neile kuulunud 49-protsendilise osaluse.

USA autotootja teatas juba kevadel, et seoses Venemaa tegevuse peatamisega tuleb ettevõttel oma varasid alla hinnata 122 miljoni dollari eest. Seega ei tule ettevõttel nüüd enam täiendavaid kulusid korstnasse kirjutada, vahendas Reuters.

«Fordi aktsiad kantakse ühisettevõttele üle nimiväärtuse eest,» teatas ettevõte, lisades, et jätab endale võimaluse need 5-aastase perioodi jooksul tagasi osta, kui globaalne olukord peaks muutuma.

Analüütikute hinnangul müüs Ford 2021. aastal Venemaal umbes 20 000 sõidukit. Ettevõte teatas oma tegevuse peatamisest Venemaal märtsis.

Juba 2019. aastal korraldas Ford oma investeeringu Venemaal ümber ja loovutas ettevõtte kontrolli Sollersile. Samal aastal sulges ühisettevõte kaks koostetehast ja mootoritehase Venemaal, ja nii lahkus Ford riigi sõiduautode turult.

Eile teatas ka Saksa autotootja Mercedes-Benz, et taandub Ukraina sõja tõttu Venemaa turult. Ettevõte lõpetas tootmise ja ekspordi Venemaal juba märtsis ning tõmbub nüüd Venemaalt täielikult välja. Sealne tütarettevõtte müüakse kohalikule investorile.

Jaapani Nissan teatas, et lahkub Venemaalt paar nädalat tagasi. Seejuures loovutati oma äritegevus Venemaal kõigest 1 euro eest riigi omanduses olevale üksusele, mille tõttu kandis ettevõtte maha umbes 706 miljonit eurot.

Juba varem olid sealselt turult lahkunud Toyota ja Renault.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles