Riik avab uuel aastal taotlusvooru üürielamute rajamiseks

BNS
Copy
Otepää üürimaja ehitus. Foto on illustreeriv.
Otepää üürimaja ehitus. Foto on illustreeriv. Foto: Maarius Suviste

Valitsus otsustas kabinetinõupidamisel, et uuel aastal avab riik elukondliku kinnisvara toetuse taotlusvooru, mille abil saab väikelinnadesse ja maapiirkondadesse rajada umbes sada uut elamiseks mõeldud üüripinda.

Taotlusvooru tulemusel lisandub Eestis umbes 100 uut kodu ning üüripindu hakatakse pakkuma arvatavalt 200 inimesele. See tähendab, et rajatakse või renoveeritakse umbes viis maja, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

«Kaasaegsete eluruumide ehitamine maapiirkondadesse aitab hoida inimesi ning töökohti ka väikeasulates. Näeme, et nõudlus üüripindade järele on olemas, kuid sobivat elamispinda on üha keerulisem leida nii spetsialistidel, kes tulevad väikelinna tööle kui ka vähekindlustatud inimestel, kellele turuhinna järgi üüri tasumine üle jõu käib. Eelmistel aastatel kerkinud majad on end juba tõestanud – omavalitsused kinnitavad, et nende poolt elukoha pakkumine motiveerib inimesi tööle tulema nii kohalikku kooli või tervisekeskusesse kui ka kohalikesse ettevõtetesse, ning lubab tuge pakkuda ka abivajajatele,» rääkis majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.

Avanev taotlusvoor peaks Sikkuti sõnul olema esimene paljudest, sest valitsus näeb, et üürituru tekkimist väljaspool suuremaid linnu tuleb toetada.

Riigieelarvest on üürimajade ehituseks ja renoveerimiseks ette nähtud 5 miljonit eurot. Maksimaalne toetussumma omavalitsusele on miljon eurot ja kuni 50 protsenti projekti maksumusest. Seda saavad uuel aastal hakata taotlema kohalikud omavalitsused, mis asuvad väljaspool Tallinnat ja selle lähivaldu ning Tartut. Omavalitsustel on ka erainvestorite kaasamise võimalus, milleks tuleb korraldada avalik konkurss.

Toetuse täpsemad tingimused on praegu majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis ettevalmistamisel. Taotlusvooru viib läbi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ja Kredexi ühendasutus ning see plaanitakse avada tuleva aasta alguses.

Riiklikku üürielamute toetust said kohalikud omavalitsused taotleda ka 2017. aastast kuni 2019. aastani. Riik investeeris üürielamufondi loomisse 19 miljonit eurot ning investeeringuid tehti eelkõige piirkondades, kus esineb turutõrge ning üürielamispindade pakkumine ei vasta leibkondade vajadustele. Toetuse abil ehitati kokku 13 uut hoonet ning rekonstrueeriti kaheksa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles