Eluasemelaenude intressimäär kerkis kümne aasta kõrgeimale tasemele

BNS
Copy
Kodumajapidamistele antud tagatisega eluasemelaenude keskmine intressimäär oli septembris 3,07 protsenti.
Kodumajapidamistele antud tagatisega eluasemelaenude keskmine intressimäär oli septembris 3,07 protsenti. Foto: Sander Ilvest/Postimees Grupp

Kodumajapidamistele antud tagatisega eluasemelaenude keskmine intressimäär oli septembris 3,07 protsenti ehk 0,52 protsendipunkti kõrgem kui eelmisel kuul ja 1,1 protsendipunkti kõrgem kui eelmisel aastal samal ajal. See on viimase kümne aasta kõrgeim eluasemelaenu keskmine intressimäära tase.

Kodumajapidamistele antud laenude ja liisingute jääk kasvas aastaga 11,4 protsenti ja ulatus septembris 12,3 miljardi euroni. Laenudest moodustavad suurima osa eluasemelaenud, mida on võetud 10,2 miljardi euro väärtuses. Aastaga on eluasemelaenude jääk kasvanud 12 protsenti ehk 1,1 miljardi euro võrra, teatas Eesti Pank.

Septembrikuu jooksul antud eluasemelaenude maht oli 183,5 miljonit eurot. Seda on 25,9 miljonit eurot vähem kui eelmisel kuul, kuid 13,4 miljonit eurot rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

Krediitkaardilaene anti 55 miljoni euro väärtuses. Võrreldes eelmise kuuga vähenes näitaja 1,5 miljoni euro võrra, kuid aastavõrdluses suurenes 12,4 miljoni euro võrra. Kodumajapidamised liisisid autosid 29,3 miljoni euro eest, mis on 800 000 eurot rohkem kui eelmisel kuul, kuid 9,2 miljonit eurot vähem kui eelmisel aastal samal ajal.

Kodumajapidamiste hoiuste maht kasvas aastaga 4,8 protsenti ja jõudis 13 miljardi euroni. Residentidest kodumajapidamiste hoiuste maht oli 11,1 miljardit eurot, mis on 18,2 miljonit eurot rohkem kui eelmisel kuul ja 149,4 miljonit eurot rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Mitteresidentidest kodumajapidamiste hoiuste maht oli 1,9 miljardit eurot ja moodustas kodumajapidamiste hoiusejäägist 14,3 protsenti.

Tähtajaliste hoiuste intressimäär oli 1,37 protsenti. Eelmisel kuul oli intressimäär 1,11 protsenti ja eelmisel aastal samal ajal 0,43 protsenti. Viimati oli tähtajaliste hoiuste keskmine intressimäär sellest kõrgem 2012. aasta algul.

Kuu jooksul kodumajapidamistele väljastatud autoliisingute keskmine intressimäär oli 3,76 protsenti. See on 0,8 protsendipunkti kõrgem kui eelmisel kuul ja 1,22 protsendipunkti kõrgem kui eelmisel aastal samal ajal. Siingi on tegemist viimase kümnendi kõrgeima tasemega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles