Riik karmistab järelevalvet hoiu-laenuühistute üle (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Annely Akkermann
Annely Akkermann Foto: Tairo Lutter

Rahandusminister Annely Akkermanni (RE) sõnul tuleb tugevdada järelevalvet, et hoiu-laenuühistutesse paigutatud hoiuseid oleks tulevikus paremini kaitstud. Rahandusministeeriumis on koostamisel seadusemuudatus, et teha hoiu-laenuühistute tegevus läbipaistvamaks.

Valmiva eelnõu kohaselt laieneb hoiu-laenuühistute hoiustele tagatisfondi kaitse. «Just nii nagu see kehtib täna hoiustele pankades,» selgitas Akkermann. «Lisaks rakendub hoiu-laenuühistutele läbi audiitorite täiendav sise- ja väliskontroll ning suuremate laenuühistute üle hakkab järelevalvet teostama finantsinspektsioon.»

Eelnõu järgi on hoiustajatel õigus saada oma hoiustatud raha kohta rohkem infot, sealhulgas ka selle kohta, kellele ühistu raha edasi laenab. Samuti nähakse seadusemuudatuses ette, et ühistu liikmed saaksid ise otsustada, kes neid esindada võiks.

Eelnõu kohaselt piiratakse laenamist teistele finantsasutustele, keelustatakse intressimäärade reklaamimine ning luuakse selged alused, kuidas tuleb hinnata ühistust laenu soovijate krediidivõimekust.

Rahandusministeerium on kohtunud ühistutega, hiljuti peeti nõu ka finantsinspektsiooni ning Eesti Pangaga. 

Seaduse jõustumisel antakse hoiu-laenuühistutele üleminekuaeg, et uue seaduse järgi oma tegevus ümber organiseerida. Kõige varem hakkavad muudatused kehtima 2024. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles