Eesti Gaas kärbib kodukliendi paindliku paketi hinda enam kui kolmandiku võrra (1)

Erkki Erilaid
Copy
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne.
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne. Foto: LEE SMITH

Järsk langus Hollandi gaasibörsil jõudis Eestisse. Kui praegu on Eesti Gaasi maagaasi paindliku paketi hind koduklientidele 2,85 eurot kuupmeetri kohta, siis täna otsustas gaasifirma langetada 1. detsembrist hinda 1,85 euroni.

Eesti Gaas langetab alates detsembrist maagaasi hinda 35 protsenti, 1,85 eurole kuupmeetri eest, oktoobris-novembris tuleb tarbijal maksta siiski veel 2,85 eurot kuupmeetri gaasi eest. Fikseeritud hinnaga pakette veel ei pakuta, kuid ettevõte on varem lubanud peagi ka nendega turule tulla.

Oma kodulehel kirjeldab Eesti Gaas, et painlik pakett on oma olemuselt kindla ja börsihinna vahepealne, kus hind ei tee kaasa iga börsi kõikumist, vaid muutub harvemini pakkudes seeläbi suuremat stabiilsust. Müüjal on õigus hinda ühepoolselt muuta 30-päevase etteteatamisega.

Euroopas on LNG ülepakkumine toonud järsult alla maagaasi börsihinna, mis kukkus sel nädalal esmakordselt pärast seda, kui Venemaa hakkas suvel oma tarneid kärpima, alla 100 euro megavatt-tunni eest. Võrreldes augustis saavutatud tippudega on hind langenud juba enam kui kolm korda.

«Soojad ilmad, täis mahutid ja gaasitarbimise vähenemine on maailmaturu hinna praegu alla toonud, mistõttu saame nüüd talve eel kardetud hinnatõusu asemel oma klientidele teada anda hoopis hinnalangusest,» märkis Eesti Gaasi juhatuse esimees Margus Kaasik.

«Kui pikalt selline gaasi ülepakkumine Euroopas püsib, on hetkel veel raske öelda. Lähiajal ilmselt see jätkub, aga tõehetk saabub külmade ilmade ja nõudluse kasvuga. Igal juhul aitab gaasi kõrget hinda alla tuua ja paigal hoida Euroopas kiirkorras kerkiv LNG taristu ja sadamad,» lausus Kaasik.

Maailmas on tema hinnangul gaasi piisavalt ja mõistliku hinnaga. «Küsimus on täna nii Euroopa kui meie piirkonna vastuvõtuvõimes ja pikaajalistes lepingutes tarnijatega. Väga tahaks loota, et oleme tipu ületanud ja edaspidi hinnast rääkides, saame jagada peamiselt vaid häid uudised,» ütles Kaasik.

Eelmisel nädalal jõudis Klaipedasse esimene Eesti Gaasi enda tellitud laevatäis Ameerika Ühendriikide päritolu gaasi. Tegemist on juba arvult neljanda suure gaasitarnega, millega Eesti Gaas tagab oma klientide varustatuse sügiskuudel. Järgmised Eesti Gaasi poolt tellitud laevad on tulekul novembris ja jaanuaris.

Eesti Gaas tegutseb Soomes, Lätis, Leedus ja Poolas Elengeri kaubamärgi all. Kontsernil on kokku 50 000 klienti ja 240 töötajat. Peale seda kui ettevõtte omandas Eesti üks suurim investeerimisettevõte Infortar on Elenger kasvanud piirkonna suurimaks erakapitalil gaasimüüjaks, ettevõtte müügist üle 70 protsendi moodustab müük välisturgudel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles