Sajad miljonid rikkurite taskusse: üks firma skeemitas terve Euroopa diislihinna lakke (3)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Tankla
Tankla Foto: Margus Ansu

Mis saab siis, kui diislihinna indeksit pakkuv kõige olulisem analüüsimaja susserdab? Saksamaal avastati, et eurooplased on alates suvest diisli eest liiga kallist hinda maksnud ja analüüsimaja on kütusemüüjatele miljoneid taskusse skeemitanud.

Euroopas hakkavad Venemaa-vastased kütusesanktsioonid tööle alates uuest aastast, kuid Londoni kütustele ja toorainetele keskendunud agentuur Platts (S&P Global Commodity Insights) andis ettevõtetele juba praegu võimaluse rasvast liigkasumit teenida.

Tagesschau kirjeldab olukorra lahti: nimelt avastati Saksamaal, et diisli hind on kahtlaselt kõrge. Kui järele pärima hakati, suudeti leida anonüümsed allikad, kes viitasid, et tanklahindades orienteerutakse Plattsi hinnaindeksite järele. See ei puuduta sugugi mitte ainult Saksamaad – Plattsi indeks on sisuliselt see üks ja ainus, mille vastu kõik turuosalised oma tooteid hinnastavad, kinnitas ka Eesti Õliühingu juht Mart Raamat. Midagi muud lihtsalt ei ole: vaatad indeksit ja teed nii, nagu see näitab.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles