Euroopa ujutati LNGga üle, gaasi hind kukub kolinal (12)

Erkki Erilaid
Copy
Pildil Lääne-Euroopa suurim maagaasihoidla Astora Saksamaal Rehdenis. Astora kuulub Vene gaasifirma Gazprom harufirmale Gazprom Germania Group.
Pildil Lääne-Euroopa suurim maagaasihoidla Astora Saksamaal Rehdenis. Astora kuulub Vene gaasifirma Gazprom harufirmale Gazprom Germania Group. Foto: Fabian Bimmer

Kõrge börsihind on meelitanud Euroopasse nii palju veeldatud maagaasi (LNG) tankereid, et neid ei jõuta tühjaks lossida. Veebilehe MarineTraffic andmetel liigub praegu tühikäigul või on Loode-Euroopas, Vahemerel ja Pürenee poolsaare ümbruses ankrus juba ligi 60 gaasilaeva.

Kuna Euroopa gaasihoidlad on täidetud 94 protsendi jagu ja olemasolevatest LNG taasgaasistamise terminalidest ja riikidevahelistest torujuhtmetest ­gaasi mahalaadimiseks ning edasitoimetamiseks ei piisa, kasutatakse laevu ujuvate hoidlatena.

LNG ülepakkumine on toonud järsult alla maagaasi börsihinna, mis kukkus sel nädalal esimest korda pärast seda, kui Venemaa hakkas suvel oma tarneid kärpima, alla saja euro megavatt-tunni eest.

Maagaasi ­odavnemine mõjutab lisaks otseselt elektri hinda ning tänu sellele võivad tarbijad loota energiakulude märkimisväärsele vähenemisele.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles