Swedbank: maailmamajanduse väljavaade on sünge

BNS
Copy
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: Postimees

Swedbank leiab värskes majandusprognoosis, et majandusolud halvenevad üleilmselt: kõrgele tõusnud inflatsioon ja kasvavad intressimäärad pidurdavad majanduskasvu ning Euroopas viib energiakriis lähiajal palju riike majanduslangusesse.

«Eriti suured väljakutsed ootavad ees lähikuudel, kuna hinnakasv püsib väga kiire või isegi kiireneb. Samal ajal jätkavad keskpangad intensiivselt rahapoliitika karmistamist. Muret tekitavad ka varahindade järsk kukkumine ning mitmes riigis eluasemehindade langus,» nentis Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina pressiteates.

Pikemas ettevaates on tema sõnul siiski põhjust ettevaatlikuks optimismiks, kuna nõrgenev nõudlus peaks inflatsiooni pidurdama.

«Meie hinnangul peaks järgmise aasta lõpuks hinnakasv aeglustuma märgatavalt nii USAs kui ka Euroopas ja see omakorda peaks andma keskpankadele võimaluse intressimäärade allapoole toomiseks. Seetõttu ootame 2024. aastal maailmas uuesti majanduskasvu kiirenemist,» tõi ökonomist välja.

Euroala majanduskasv oli tänavu esimesel poolel veel tugev, kuid ostujuhtide indeks näitab Mertsina sõnul selle kerget langust juba kolmandas kvartalis. Swedbanki hinnangul kasvab euroala majandus sel aastal kolm protsenti, kuid järgmisel aastal ootab pank seisakut, kusjuures eesolevatel kvartalitel on võimalik ka majanduslangus.

«Kuna valitsused toetavad oma fiskaalpoliitikaga majapidamisi ja püüavad ära hoida pankrotte, peaks majanduslangus tulema tagasihoidlik ja sellel ei tohiks olla tugevat negatiivset mõju tööturule. Samas võivad probleemid energia pakkumisega kesta pikemat aega, energiahinnad võivad jääda kõrgeks ja seeläbi halvendada majanduskasvu väljavaadet,» selgitas ökonomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles