Taastuvelektri toodang vähenes ja kattis vähem kui kolmandiku tarbimisest

PM Majandus
Copy
Päikesepark Abja-Paluojal.


 
Päikesepark Abja-Paluojal.  Foto: Elmo Riig

Kolmandas kvartalis tootsid Eesti elektrijaamad taastuvelektrit 572 gigavatt-tundi ehk viie protsendi võrra vähem kui eelmise aasta samal perioodil. Taastuvatest allikatest toodetud elekter moodustas 30 protsenti Eesti elektritarbimisest.

Üheksa kuu kokkuvõttes kattis taastuvelekter 29 protsenti tarbimisest ja moodustas 35 protsenti Eesti elektritoodangust, teatas Elering.

Taastuvelektri kogutoodangu vähenemine oli kolmandas kvartalis seotud väiksema tuuleenergia ja biomassist toodetud elektri mahuga. Samas kasvas päikesest toodetud elektri kogus ja osakaal.

Biomassist, biogaasist ja jäätmetest toodetud elektrienergia moodustas kolmandas kvartalis 47 protsenti taastuvenergia toodangust. Neist kütuseliikidest toodeti juulist septembrini elektrit 273 gigavatt-tundi ning maksti toetusi 8,4 miljonit eurot.

Päikesepaneelide abil toodetud ja võrku antud elektrienergia kogus oli kolmandas kvartalis 197 gigavatt-tundi ning toetuste summa oli 10,1 miljonit eurot. Lisandunud päikesepaneelide ja väga päikeseliste suvekuude toel on toodang ning toetus kasvanud aastases võrdluses poole võrra.

Toetust saavate päikesepaneelide omanike arv kasvab jätkuvalt ka järgnevatel aastatel, kuna toimunud vähempakkumistel on võitjateks osutunud peamiselt päikesepargid ning oodata on uute päikeseparkide rajamist.

Tuuleenergia moodustas kolmanda kvartali taastuvelektri kogutoodangust 17 protsenti ehk 101 gigavatt-tundi, mis on 35 protsenti vähem kui eelmisel aastal samal perioodil. Kolmandas kvartalis toodetud tuuleenergiast vastas toetuse tingimustele 63 protsenti ja toetussumma ulatus 3,5 miljoni euroni. Aasta algusest on tuuleenergia eest väljamakseid tehtud 55 protsendi ulatuses toetatava 600 gigavatt-tunnisest tuuleenergia aastasest piirkogusest ning piirkogus jääb sellel aastal prognoosi järgi täitmata.

Hüdroenergiast toodeti tänavu kolmandas kvartalis vaid üks gigavatt-tund elektrienergiat ja toetusteks kulus 40 000 eurot.

Kokku said taastuvelektri tootjad tänavu juulist septembrini toetusi 22 miljonit eurot ehk samas suurusjärgus eelmise aasta sama perioodiga. Tõhusa koostootmise toetust maksti samal ajal 381 000 eurot, mis on kaks korda vähem kui aasta tagasi.

Taastuvenergia ja tõhusa koostootmise toetusi rahastavad elektritarbijad taastuvenergia tasu kaudu. Tasu on Elering tänavu üheksa kuuga kogunud 66,1 miljonit eurot ja toetusi maksnud 72,4 miljonit eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles