Veskimägi sai Mölderi peale pahaseks: teie paralleelid on vägivaldsed (15)

Copy
Eleringi juht Taavi Veskimägi
Eleringi juht Taavi Veskimägi Foto: Mihkel Maripuu

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi pidi esmaspäevasel riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjonis selgitama istungit juhtinud Tõnis Mölderile (Keskerakond) korduvalt, et osaluse omandamine LNG-ujuvterminal opereerivas ettevõttes ei anna Eesti gaasimüüjatele ligipääsu eelist. 

«Osalus ja terminali kasutamine kuidagi omavahel seotud ei ole. See on väga selgelt avatud terminal, kõigile regiooni turuosalistele,» rõhutas Veskimägi kohe istungi alguses, viidates, et taolist eelist ei luba muu hulgas ka Euroopa Liidu turureeglid.

Komisjoni esimees Tõnis Mölder end kuuldust häirida ei lasknud ning rääkis ka istungi edenedes juttu, kuidas Inkoo terminalis osaluse hankimata jätmine halvendab Eesti võimalusi terminalist gaasi saada. Seepeale katkes Veskimäel kannatus: «Minu meelest on see komisjoni esimehe poolt vägivaldne paralleel, mis puudutab osalust ja reegleid. Need on kaks täiesti erinevat asja! Ma kinnitan, et läbirääkimistel soomlastega on kõigi nende kuude jooksul olnud üheselt selge, et osalus ja terminali kasutamine ei ole seotud,» teatas Veskimägi.

Et osalus ligipääsueelist ei annaks, kinnitas istungil ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler Timo Tatar.

Võimalikku investeeringut Soome terminaliettevõttesse saab Veskimägi sõnul Eleringi poole pealt vaadata vaid majanduslikust loogikast lähtuvalt ning majanduslikku loogikat selles investeeringus süsteemihalduri hinnangul praegu ei ole.

«Kui on soov ja tahe töötada mitte majanduslikus loogikas, vaid mingis teises loogikas, siis väga selgelt tuleb anda Eleringile kui äriühingule teistsugune, väga konkreetne suunis,» märkis Eleringi juht, osutades samas, et ei taolist suunist, ega ka osaluse soetamiseks vajalikku aktsiakapitali suurendamist pole toimunud.

Istungile kutsutud peaminister Kaja Kallas (Reformierakond) kinnitas, et praegune valitsus sellist suunist ka ei anna ning Eleringi aktsiakapitali lisaeelarves ettenähtud 30 miljoni võrra ei suurenda, sest see pole maksumaksja huvides.

Mölder tegi aga istungi lõpus komisjonile ettepaneku anda parlamenti sisse otsuse eelnõu, mis kohustaks valitsust Soome terminalis osalust siiski omandama. Kuigi koalitsioonisaadikud Valdo Randpere (Reformierakond) ja Andres Metsoja (Isamaa) olid ettepanekule vastu, võeti otsus opositsiooni häältega (erikomisjonides on opositsioonil häälteenamus) vastu.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles