Soomes tõuseb järsult küttepuude hind

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Kasepuupalgid virnas
Kasepuupalgid virnas Foto: Ain Protsin / Postimees / Scanpix

Venemaa impordi seiskumine kergitab kasest toodetud küttepuude hinda. Elanikke hoiatatakse, et järsk hinnatõus võib põhjustada küttepuude vargust elumajadest.

Soomes on kasest küttepuude järele suur nõudlus. Alates hilissuvest on mõned küttepuidumüüjad hindu kahekordistanud, kirjutab Soome uudisteportaal Yle.

«Kuiva kasepuidu hind on kahekordistunud ning talvel võib hind veelgi tõusta,» ütles Soome ühe suurima küttepuidu jaemüüja Maatukku tegevjuht Pentti Karttunen.

Küttepuid on juba varastanud inimeste kodudest ja avalikest lõkkekohtadest.

Mõned puidumüüjad sulgesid oma veebipoed suve lõpus, kuna ei suutnud nõudlusega sammu pidada. Karttuneni sõnul tuli tellimusi iga minutiga ning kõiki ei suudetud õigeaegselt täita. Maatukku on tõstnud Soomes kuivatatud kaseküttepuidu kuupmeetri hinna 145 eurole. Kask on Soome levinumate puuliikide seas ja sellel on kõrge kütteväärtus.

Suurenenud energiakulud on tõstnud tootjate hulgimüügihindu. Teine suurem küttepuidumüüja, Espoos asuv Klapila teatas, et nende kokkuostuhind on tõusnud umbes 30 protsenti.

Riigi põhjaosas, Lapimaal asuva puidutööstusettevõtte tegevjuht Tapio Tuoma ütles, et tema firma on küttepuud juba välja müünud, mis tavaliselt juhtub alles detsembris. «Nüüd tuleb kõigile ei öelda,» sõnas ta.

Kuna sel sügisel on suur puidu nõudlus, hoitas riigivõim majaomanikke nn kutsumata külaliste eest. Küttepuid on juba varastanud inimeste kodudest ja avalikest lõkkekohtadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles