Mis sanktsioonid? Euroopa riigid lasevad Venemaal teha luksusraha-ülekandeid (3)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Superjaht Crescent Hispaania sadamas, Reutersi hinnangul kuulub see Rosnefti endisele juhile Eduard Khuidanatovile, viimase kohta on Forbes kirjutanud, et ta hoiab enda nimel ka Venemaa presidendile Vladimir Putinile kuuluvaid luksusjahte
Superjaht Crescent Hispaania sadamas, Reutersi hinnangul kuulub see Rosnefti endisele juhile Eduard Khuidanatovile, viimase kohta on Forbes kirjutanud, et ta hoiab enda nimel ka Venemaa presidendile Vladimir Putinile kuuluvaid luksusjahte Foto: ALBERT GEA/Scanpix

Kuigi vastavalt Euroopa Liidu sanktsioonidele ei tohiks liidu liikmesriikide ja Venemaa vahel rahaülekandeid olla – saati siis sanktsioneeritud isikute poolt –, on eurooplased hakanud erandeid tegema, ja seda eriti üllataval põhjusel.

Järgnev lugu on sarjast «kõik on seaduse ees võrdsed, aga mõned on võrdsemad». Ukraina sõja algusega käivitus ka Vene oligarhide luksusjahtide konfiskeerimine lääneriikide vetes.

Nüüd, enam kui pool aastat peale sõja algust kirjutab Reuters, et nende andmetel on Hispaania ja Prantsusmaa hakanud just luksusjahtide pärast sanktsioonireegleid murendama.

Mõlemad riigid on Reutersi teatel lubanud Venemaa superjahtide omanikel teha riikidele otsemakseid, et rikkad venelased saaksid luksusjahtide hoidmise kulud kinni maksta. Kui raha ei liiguks, siis peaksid kulud kandma Hispaania ja Prantsusmaa ise, selgitab Reuters.

Hispaanias on alates veebruarikuust «külmutatud» kuus säärast luksusjahti, Reutersi andmetel on suurem osa nende omanikke ka jahtide hoolduse, meeskonna palkade ja sadamatasude eest riigivõimudele maksnud.

Teadaolevalt on Hispaanias ühe luksusjahi venelasest omanik keeldunud tasusid maksmast: Gibraltaris asunud Axioma nime kandnud jaht läks müüki augustikuus.

Londoni jahtidele spetsialiseerunud advokaadifirma Jaffa&Co advokaat James Jaffa nentis Reutersile, et jahiomanike jaoks on jahtidega seotud hooldustasud vaid taskuraha, mida makstakse, sest vastasel juhul läheksid luksusjahid müüki. «Sanktsioonidel ei näi olevat seda halvavat mõju, mis neil pidi olema,» märkis Jaffa.

Prantsusmaal on alates veebruarist võetud ära viis Vene oligarhi luksusjahti, kaks neist kuuluvad Venemaa Alfa Banki omanikule Aleksei Kuzmitševile, kelle advokaat Philippe Blanchetier ütles Reutersile, et Kuzmitšev tasub jätkuvalt oma Cannes'i ja Antibes'i sadamas asuvate jahtide eest vastavalt 2014. aasta Euroopa Liidu seadusele, mis lubab omanikel külmutatud vara hoolduse eest maksta.

Vene pankuril vedas veel rohkem: Reutersi andmetel otsustas kohus, et Antibes'is oleva luksusjahi konfiskeerimisel tehti protseduurilisi vigu ning seepärast pidid võimud jahi vabaks andma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles