Ei saa aru, mis raha see siin on! Audiitor rebis tuntud Eesti hoiu-laenuühistu aruande ribadeks (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Mis rahad need siin on? Audiitor andis hoiu-laenuühistu tegevusele hävitava hinnangu
Mis rahad need siin on? Audiitor andis hoiu-laenuühistu tegevusele hävitava hinnangu Foto: Arvo Meeks

On ülimalt haruldane, kui audiitor majandusaasta aruandes oma tellija rahaasjade kohta kriitikat avaldab. Ühe suure ja tuntud hoiu-laenuühistuga läks praegu aga just nii.

Intus Hoiu-Laenuühistu on majandusaasta aruande järgi üks Eesti suuremaid: varade maht 3,9 miljonit eurot, mullu teeniti üle 200 000 euro intressitulu, teenustasudelt saadi veel rohkem, enam kui 233 000 eurot. Firma puhaskasum oli küll tagasihoidlik, 711 eurot, kuid muud näitajad olid 2020. aastaga võrreldes kasvul. Äriregistris on ühistu kohta üleval aga märge, et HLÜl on enam kui 55 000-eurone maksuvõlg.

Sellepärast hämmastab majandusaasta aruande lõpust leitav audiitori Aleksei Kisseljovi sõnavõtt. Piisavalt suurte hoiu-laenuühistute majandusaasta aruannet vaatab tavaliselt üle audiitor, kes reeglina piirdub tavaliste vormelitega, et kõiki asju on õigesti kajastatud. Sellepärast näib audiitori arvamus tihtilugu vorminõudena, millest investorid üle libisevad. Sedapuhku audiitor aga kriitikaga kokku ei hoidnud.

Oma Intuse Hoiu-Laenuühistu liikmetele adresseritud pöördumises teatas Kisseljov, et loobub arvamuse avaldamisest – see on majandusaasta aruandes reeglina suur ohumärk. «Meid telliti auditeerima Intus Hoiu-Laenuühistu (ettevõte) raamatupidamise aastaaruannet, mis sisaldab bilanssi seisuga 31.12.2021 ning kasumiaruannet eeltoodud kuupäeval lõppenud aasta kohta ja raamatupidamise aruande lisasid,» alustas Kisseljov oma pöördumist. «Me ei avalda arvamust ettevõtte kaasneva raamatupidamise aastaaruande kohta. Meie aruande arvamuse avaldamisest loobumise aluse osas kirjeldatud asjaolude märkimisväärsuse tõttu ei suutnud me hankida piisavat asjakohast auditi tõendusmaterjali, mis annaks aluse avaldada raamatupidamise aastaaruande kohta auditiarvamuse,» lisas Kisseljov.

Ja siis selgitas ta, mis täpselt arvamuse avaldamist segab.

Esiteks: «Ettevõte ei esitanud meile piisavat tõendusmaterjali antud laenude õiglase väärtuse kohta. Seega ei avalda meie arvamust nimetatud laenunõuete kohta, mis on kajastatud bilanssis 31.12.2021 seisuga summas 3 465 624 eurot.»

Teine kriitikapunkt puudutas lühiajalisi finantsinvesteeringuid summas 313 201 eurot – ka siin ütles Kisseljov, et ei saanud põhjendatud kinnitust nende kohta ning sellepärast ei saa ta arvamust avaldada.

Täpselt sama probleem vaatas vastu ka intressikulude arvestusega, kui majandusaasta aruande bilansis seisab summa 195 292 eurot, siis Kisseljov ütles, et tema pole Intuselt saanud intressikulude arvestust.

Ja siis tuleb: «Meie oleme seisukohal, et ettevõte ei avalikustanud täielikult ja korrektselt kõiki 2020 ja 2021 tehinguid seotud osapooltega raamatupidamise aastaaruande Lisas 9. Seega ei avalda meie arvamust tehingute seotud osapooltega kohta.»

Maakeeli öeldes: pole lihtsalt aru saada, mis rahad ja laenud – ja üldse rahad – seal Intuse bilansis ülepea on ehk Kisseljov tõmbas piltlikult väljendades terve firma majandustegevuse ribadeks.

Intus Hoiu-Laenuühistu kuulub äriregistri järgi Oxana Andryushkinale. Juhatuses on lisaks viimati nimetatule ka Tiit Kepp.

Oxana Andryushkinaga on seotud veel selline ettevõte nagu Intus Holding OÜ, kes on 100-protsendiline Intuse HLÜ omanik. Ettevõttel majandusaasta aruande järgi mullu majandustegevus puudus, intressitulu saadi 715 euro ulatuses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles