Bensiin odavamaks, diisel kallimaks: Euroopat ähvardab diislikriis (5)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Tankla.
Tankla. Foto: Lugeja foto

Alates kevadest on Euroopa majandusanalüütikud rääkinud, et Euroopas võib tekkida diislinappus. Nüüd on need hääled taas valjemalt kõlama hakanud ning niigi inflatsiooni all ägavad ettevõtted on mures.

Viimastel nädalatel on mitmetes Euroopa tanklates nähtud harjumatut pilti: diisel maksab tuntavalt rohkem kui bensiin. Sellel on rida põhjuseid ning taaskord on päevakorda kerkinud küsimus: kas Euroopal jätkub mootorikütuseid või mitte?

Seda, mis juhtub, kui diislit ei jätku, oli inimestel võimalik neil nädalatel jälgida Prantsusmaal, kus tankla- ja rafineerimistehaste tööliste streik bensiinijaamad osaliselt kuivaks jättis. Majandusleht Deutsche Wirtschaftsnachtichten kirjutas sel nädalal, et nüüd ütlevad eksperdid, et diislinappus võib tabada tervet Euroopat. Nappus tähendab kohe ka hinnatõusu – uudistekanal rnd kirjutab samuti, et nende ekspertide arvamust mööda saab diislihind ainult tõusta. Saksamaal aga avastati napilt paar nädalat enne oodatavaid Venemaa naftasanktsioone, mis peaksid algama detsembri alguses, et ega polegi nagu Venemaa naftat ja naftatooteid millegagi asendada. Väljaanne Echo viitab Saksamaa valitsusest pärit dokumendile, kus seisab, et vähemalt tänavu augustikuuni ei tulnud Venemaa naftast ja iseäranis diislist sõltuvuse vähendamine eriti hästi välja: Euroopa suurim majandus sai 34 protsenti oma toornaftast jätkuvalt Venemaalt ning diislikütuse puhul moodustas sõltuvus tervelt 40 protsenti. Millega asendada – hästi nagu ei tea.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles