Karm hetk laenumaksjatele: euribor kerkis 13 aasta kõrgeimale tasemele (3)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Laenumaksjad peavad tänavu lisaks kõrgematele energiahindadele maksma kinni ka euribori tõusust tingitud kallimad laenuintressid
Laenumaksjad peavad tänavu lisaks kõrgematele energiahindadele maksma kinni ka euribori tõusust tingitud kallimad laenuintressid Foto: Urmas Luik / Parnu Postimees

Kuue kuu euribor, millega on seotud enamik inimestele antud pangalaene, kerkis nädala lõpuks 2,107 protsendi peale.

Kuue kuu euribor, mis oli pikki aastaid miinuses, hakkas kallinema suve lõpus, kui sai selgeks, et Euroopa Keskpank plaanib hakata baasintressimäärasid kergitama.

Käesoleva nädala lõpuks jõudis kuue kuu euribor 2,107 protsendi peale. Kodulaenuvõtjad peavad arvestama, et üldiselt pank uut euribori määra kohe laenule peale ei pane, tavaliselt pannakse uus euribor paika mitme kuu, harilikult kuue kuu järel. Siis tuleb aga hakata kõrgemat intressi tasuma. Kellel varem oli kodulaenuintress näiteks 1,9 protsenti pangaintressi+ kuue kuu euribor 0 protsenti ehk kokku 1,9 protsenti, siis praegu kehtiva euribori järgi tuleks 1,9 protsendile otsa veel 2,107 protsenti ehk kokku 4,007 protsenti.

Selle numbriga ei pruugi asjad veel lõppeda, sest Euroopa Keskpank arutab järgmisel nädalal juba uut baasintressitõusu. Kuna euribor ja baasintress liiguvad selles mõttes üht jalga, et kui kerkib üks, kerkib ka teine, siis mõjutab neljapäevane keskpankurite otsus taas kõiki laenuvõtjaid. Sedapuhku arvatakse, et keskpank kergitab baasintressi tervelt 0,75 baaspunkti võrra, mis on pangandusmaailmas väga järsk intressitõus. Septembrikuus tõstis keskpank baasintressi samuti 0,75 baaspunkti võrra.

Selle sammuga püütakse nii-öelda tappa nõudlus Euroopa Liidus, mis peaks aitama keskpankurite hinnangul inflatsiooni allapoole tuua. Euroala inflatsioon ületas viimati 10 protsendi piiri. Eesti inflatsioon oli septembris 24,4 protsenti.


 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles