OOTAMATU Eesti valitsussektori eelarve pöördus teises kvartalis ülejääki

BNS
Copy
Eurod.
Eurod. Foto: Caro / Sorge/ Scanpix

Teises kvartalis oli Eurostati andmeil valitsussektori eelarve ülejääk Eestis 1,8 protsenti, kasvades 2,9 protsendipunkti võrreldes esimese kvartaliga, mil see oli 1,1-protsendises defitsiidis ning 5,5 protsendipunkti võrreldes 2021. aasta teise kvartaliga, mil puudujääk oli 3,7 protsenti.

Euroalal keskmiselt oli valitsussektori puudujääk 2,1 protsenti ja Euroopa Liidus (EL) 1,9 protsenti, selgub Eurostati sesoonselt korrigeeritud andmetest. 2022. aasta esimese kvartaliga võrreldes vähenes puudujääk nii euroalal kui EL-is, vastavalt 0,4 ja 0,5 protsendipunkti võrra.

Valitsemissektori kogutulu EL-is 2022. aasta teises kvartalis oli 46,5 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT), mis on pisut suurem kui esimeses kvartalis, mil see oli 46,4 protsenti SKT-st. EL-i valitsussektori kogutulu teises kvartalis kasvas kvartalivõrdluses ligi 44 miljardi euro võrra.

Sektori kogukulud olid teises kvartalis 48,4 protsenti EL-i SKT-st. Kvartal varem oli see näitaja 48,6 protsenti. Kogukulud EL-is eelneva kvartaliga võrreldes vähenesid ligikaudu 29 miljardi euro võrra.

Euroalal olid valitsussektori kogutulud 47,2 protsenti SKT-st, kvartal varem 47 protsenti ja absoluutväärtuses kasvasid tulud ligikaudu 35 miljardit eurot. Kogukulud olid samal ajal 49,3 protsenti SKT-st, ent kvartal varem 49,5 protsenti. Hooajaliselt tasandatud kulud kasvasid kvartaliga 24 miljardi võrra.

Tulusid ja kulusid mõjutasid jätkuvalt enim COVID-19 pandeemiast tingitud poliitilised otsused, kuid vähemal määral kui eelnevates kvartalites.

Teises kvartalis oli valitsussektori puudujääk enamikus liikmesriikides. Suurim oli valitsussektori defitsiit Maltal, kus see küündis 6,6 protsendini SKT-st, järgnes Hispaania 4,2 protsendiga ja Belgia 4 protsendiga. Mõnes liikmesriigis jäi valitsussektori eelarve ka plussi, suurim ülejääk oli Portugalis, Hollandis ja Leedus vastavalt 3 protsenti, 2,4 protsenti ja 1,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles