Investorid tänavad Trussi tagasiastumise eest

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Briti peaminister Liz Truss teatamas oma tagasiastumisest Number 10 Downing Streeti ees.
Briti peaminister Liz Truss teatamas oma tagasiastumisest Number 10 Downing Streeti ees. Foto: Henry Nicholls

Londoni aktsiaturg ja nael tõusid neljapäeval pärast seda, kui Briti peaminister Liz Truss teatas oma tagasiastumisest pärast katastroofilist poliitikat, mis raputas nädalaid turge.

Briti nael kerkis dollari suhtes lühiajaliselt üle ühe protsendi 1,1336 dollarini pärast seda, kui Truss lõpetas kuus tormilist nädalat võimulolekut, kuid analüütikud ütlesid, et jätkuv ebakindlus kahandas tõusu, vahendab AFP.

FTSE 100 indeks tõusis 0,3 protsenti, samal ajal kui riigi laenukulu langes uudise peale, kuna 30-aastaste riigivõlakirjade (nn gilti) tootlus langes 3,85 protsendini.

"Naelsterling ja võlakirjad tõusid, kuna Liz Trussi hale valitsemisaeg lõppes," ütles Markets.comi analüütik Neil Wilson. "Pärast tormilist aktiivsust näeme nende esialgsete liigutuste tagasiminekut, sest turud mõistavad, et endiselt on suur ebakindlus, kas tooride partei suudab võimul püsida."

Wilson hoiatas, et valitsuse "majanduspoliitika oli juba surnud, nii et turul ei ole väga palju tõelist uut teavet, mille alusel liikuda."

Valitsus oli pärast siseministri Suella Bravermani tagasiastumist kolmapäeval kokkuvarisemise äärel. Neljapäeval teatas Truss, et ta ei suuda täita mandaati, mille alusel teda valiti, astudes tagasi.

See tuleb päevi pärast rahandusminister Kwasi Kwartengi vallandamist ja tema valitsuse võlgadest tulvil eelarve tükeldamist, mis tõi kaasa segaduse turgudel.

"Kuigi Liz Trussi tagasiastumine peaministri kohalt jätab Ühendkuningriigi ilma juhist ajal, mil see seisab silmitsi suurte majandus-, eelarve- ja finantsturuprobleemidega, näivad turud olevat kergendatud," ütles Capital economics'i Ühendkuningriigi peaökonomist Paul Dales.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles