Prantsusmaa, Hispaania ja Portugal leppisid kokku gaasiühenduses

Copy
Enagase taasgaasistamisjaam Barcelonas.
Enagase taasgaasistamisjaam Barcelonas. Foto: Josep Lago

Hispaania, Prantsusmaa ja Portugal leppisid kokku üle Pürenee mägede kulgeva energiatrassi ehitamises, taaselustades projekti, millele Pariis oli kaua vastu punninud, ütles Hispaania peaminister Pedro Sánchez neljapäeval.

«Me leppisime kokku uues projektis, mis hakkab kandma nime Roheline Energiakoridor ning ühendama Pürenee poolsaart Prantsusmaa ja järelikult Euroopa energiaturuga Barcelona ja Marseille' vahel,» ütles Sánchez Euroopa Liidu tippkohtumisele saabudes.

Roheline Energiakoridor tuleb kümne aasta eest tekkinud MidCati asemele, millest 2019. aastal loobuti järelevalve ja rahastamisega seotud probleemide tõttu.

Nüüd, kus Venemaa on vastuseks talle Ukraina sõja tõttu kehtestatud sanktsioonidele peatanud gaasitarned suuremasse osasse Euroopast, on tekkinud taas huvi ühenduse vastu, mis tooks hädavajaliku gaasi Hispaaniast ülejäänud Euroopasse.

Madrid on energiahindade tõustes projekti jõuliselt läbi surunud ning saanud täieliku toetuse Berliinilt, mille gaasitarned Venemaalt on teadmata ajaks katkenud.

Sánchez ütles, et trass hakkab viima vesinikku ja gaasi Euroopa energiaturule vajalikul üleminekuajal.

Hispaanial on meritsi saabuva veeldatud maagaasi (LNG) töötlemiseks kuus terminali ning parem ühendus teiste riikidega võimaldaks ELil importi suurendada.

Praegu on Hispaania ja Prantsusmaa vahel vaid kaks madala võimsusega ühendust, kust läheks gaas ülejäänud Euroopasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles