Holland lahkub kliimamurede tõttu 52 riigi fossiilkütuste leppest

Copy
RWE-le kuuluv söeküttel töötav elektrijaam Lääne-Saksamaal. Hoolimata sellest, et ettevõte on oma söest loobumist Saksamaal 2030. aastaks ettepoole lükanud, kaebab ettevõte Hollandi valitsuse kohtusse, kuna nad on sealseid plaane piiranud.
RWE-le kuuluv söeküttel töötav elektrijaam Lääne-Saksamaal. Hoolimata sellest, et ettevõte on oma söest loobumist Saksamaal 2030. aastaks ettepoole lükanud, kaebab ettevõte Hollandi valitsuse kohtusse, kuna nad on sealseid plaane piiranud. Foto: INA FASSBENDER

Holland ütleb kliimamurede tõttu lahti hiljuti uuendatud 52 riigi leppest fossiilkütuste kohta, teatas kolmapäeval riigi keskkonna- ja energiaministeerium.

Euroopa Liit sobitas juunis kompromissi uuendada energiaharta lepingut, mis reguleerib piiriülest energiakaubandust ja -investeeringuid.

Lepe, kuhu kuuluvad 52 riiki peamiselt Euroopast ja Kesk-Aasiast, sõlmiti esmalt 1994. aastal, et kaitsta energiainvesteeringuid endistes nõukogude vabariikides.

Euroopa Liit oli nõudnud leppe uuendamist, et peatada investorite ja ettevõtete hagid, mis võivad ohtu seada ambitsioonikad kliimaeesmärgid.

Kaks aastat kestnud kõneluste järel sobitatud kompromiss näeb ette, et uutele fossiilkütuste projektidele ei kohaldu leppe kaitsemehhanismid ja senised investeeringud kaotavad kaitse kümneaastase üleminekuperioodi järel.

Kliimaühendused on kritiseerinud uuendatud lepet õiguslike lünkade tõttu ja öelnud, et see võib seada ohtu katse kliimasoojenemist pidurdada.

Hollandi keskkonna- ja kaitseminister Rob Jetten ütles teisipäeval parlamendile, et riik astub leppest välja.

«Minister osutas, et läbirääkimistelt saadud tulemus ei ole ühildatav Pariisi (kliima)leppega,» ütles ministeeriumi kõneisik kolmapäeval AFP-le.

«Seetõttu astub Holland sellest välja ja loodetavasti teeb sama kogu EL,» ütles kõneisik, kuid lisas, et ametlikku lahkumiskuupäeva ei ole paika pandud.

Juunis sobitatud kompromiss kujutas endast põhimõttelist kokkulepet ja peaks jõustuma novembris, kui ükski osapool ei esita sellele vastuväiteid.

Euroopa Liidu poolelt peavad selle heaks kiitma europarlament ja liikmesriigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles