Ravimihiid Merck sai pettusesüüdistuse (1)

Copy
Merck KGaA tehas Saksamaal.
Merck KGaA tehas Saksamaal. Foto: Reuters/ScanPix

Saksa ravimifirma Merck KGaA Prantsuse üksus teatas kolmapäeval, et talle esitati pettusesüüdistus, sest ta ei informeerinud patsiente muudatustest kilpnäärmeravimis, mis võib tuua tõsiseid kõrvalmõjusid.

Kohus käskis firmal juba 2020. aastal maksta rohkem kui 3300 hagejale kompensatsiooni ning selle aasta algul lükkas Prantsuse ülemkohus ka ettevõtte apellatsiooni tagasi.

Prantsusmaal on ligikaudu 30 000 inimest kurtnud peavalu, unetust, juuste väljalangemist ja pearinglust pärast kilpnäärme alatalitluse puhul välja kirjutatud ravimi Levothyrox uue versiooni kasutamist.

Prantsusmaa on maailma suurim Levothyroxi tarbija, Merck KGaA andmetel võtab seda rohtu umbes 2,5 miljonit inimest.

Patsiendid väidavad, et Merck KGaA ei teavitanud neid adekvaatselt 2017. aastal kasutusele võetud ravimi uue versiooni muudatustest ega võimalikest uutest kõrvalmõjudest. Petitsioonile, millega nõutakse vana versiooni juurde naasmist, on kogutud 170 000 allkirja.

Marseille' kohus kuulas teisipäeval üle Merck KGaA France'i presidendi ja esitas seejärel pettusesüüdistuse.

"Süüdistus ei puuduta mingil moel Levothyroxi uue versiooni kvaliteeti," kinnitas firma ja lubas esitada vajaliku informatsiooni näitamaks, et tegemist ei ole kuritegeliku veaga.

Varasemas tsiviilasjas nõudsid kohtunikud Merck KGaA-lt igale hagejale 1000 eurot kompensatsiooni, kuigi küsitud oli kümme korda suuremat summat.

Pärast Prantsusmaal kasutusele võtmist on ravimi uus variant tulnud käibele veel rohkem kui 20 teises Euroopa riigis ja mingeid probleeme pole tekkinud, ütles Merck KGaA.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles