Biden laseb reservist turule 15 miljonit barrelit naftat

Copy
USA president Joe Biden ja Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman.
USA president Joe Biden ja Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman. Foto: BANDAR AL-JALOUD

President Joe Biden teatab kolmapäeval, et laseb vastuseks naftakartelli OPEC+ tootmiskärbetele USA strateegilisest reservist turule 15 miljonit barrelit naftat ega välista täiendavat naftamüüki eelseisval talvel.

Biden teeb kolmapäeval pöördumise, kus annab teada reservi kallale minemisest, kinnitasid tema valitsuse kõrged liikmed anonüümsust paludes.

Märtsis andis Biden loa lasta kuue kuu jooksul turule 180 miljonit barrelit naftat. Otsus on viinud USA strateegilise reservi madalaimale tasemele alates 1984. aastast, reservi suuruseks hinnatakse nüüd umbes 400 miljonit barrelit.

Biden jätab avatuks ka võimaluse, et talvel lastakse hindade langetamiseks turule veel naftat, kuid ametnikud ei öelnud, kui suures mahus on president valmis seda tegema. Samuti ei täpsustatud, kui palju tahetakse siseriiklikku tootmist reservi uuesti täitmiseks suurendada.

Biden annab pöördumises teada, et USA valitsus hakkab strateegilist reservi taas täitma, kui hinnad on langenud 67-72 dollarini barreli kohta või madalamale. Ametnike sõnul peaks avaldus tagama siseriikliku tootmise suurenemise, kuna tagab baasnõudluse.

OPEC+ otsus vähendada tootmist kahe miljoni barreli võrra päevas, mis on kaks protsenti üleilmsest pakkumisest, on viinud Washingtonis süüdistusteni, et Saudi Araabia on valinud Vene president Vladimir Putini poole.

USA energiateabe ameti andmete järgi katab 15 miljonit barrelit vähem kui ühe päeva Ühendriikide naftatarbimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles