Utilitase Saare - Liivi meretuulepargi eelprojekt valmib jaanuaris

BNS
Copy
Utilitas Wind kavatseb Kihnu lähedale püstitada umbes 80 tuugenit.
Utilitas Wind kavatseb Kihnu lähedale püstitada umbes 80 tuugenit. Foto: Lauri Mutso

Sel nädalal toimus Kihnus Saare-Liivi meretuulepargi keskkonnamõju hindamise (KMH) avalik arutelu, KMH peab heaks kiitma veel ka tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet. Arendaja Utilitas Wind loodab eelprojektini jõuda jaanuaris. 

Taastuvenergiatootja Utilitas Windi tellitud eelprojektiga selgitatakse 2023. aasta jaanuariks välja Saare-Liivi meretuulepargi alale kõige paremini sobituvad tuulegeneraatorid, elektrilahendused, vundamenditüübid, sadamate logistika ja teised tehnilised lahendused.

Eelprojekti tellis Utilitas Wind rahvusvaheliselt insenertehniliste teenuste, projekteerimis- ja konsultatsiooniettevõttelt Ramboll. Tehtav töö toetab keskkonnamõjude hindamise protsessi, andes olulist sisendit lahenduste kohta, mis leevendaks võimalikku mõju keskkonnale, teatas Utilitas.

«Kuivõrd esimese aasta keskkonnauuringud saavad peagi valmis, on õige hetk edasi liikuda tehniliste lahenduste väljatöötamisega ja leida meretuulepargile optimaalseimad tuulegeneraatorid ja vundamenditüübid, võttes arvesse keskkonnauuringutest saadud esialgset teavet,» kommenteeris Utilitas Windi meretuuleparkide arendusjuht Liisa Mällo. Eelprojekti koostamiseks viidi septembri alguses kogu Saare-Liivi meretuulepargi alal läbi geofüüsikalised uuringud, mille käigus koguti meretuulepargi alalt andmeid settekihi paksuse ja pinnase kohta ning võeti mitukümmend pinnaseproovi.

Lisaks tuulepargi ehituslikele lahendustele on Rambolli ülesanne pakkuda välja ka elektrilahenduse kontseptsioon, mis sisaldab nii kaablite paiknemist ja tehnilisi parameetreid kui ka alajaamade asukohti ja suuruseid. Samuti on meretuulepargi arenduses olulisel kohal sadamad, mistõttu analüüsitakse ka tuulepargi ehitamise logistikat ning võimalikke alternatiive nii ehitus- kui ka hooldussadamateks. Eelprojekt hõlmab ka majanduslikke näitajaid ja kuluprognoose.

Meretuuleparkideks sobilikud alad Liivi lahes määrati 2017. aastal kehtestatud Pärnu maakonnaga piirneva mereala maakonnaplaneeringuga. Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet algatas Utilitas Windi Saare-Liivi meretuulepargi hoonestusloa menetluse 2021. aasta lõpus. Utilitas Windi eesmärk on jõuda ehituseks vajalike lubadeni 2025. aastaks ja hiljemalt 2028. aastal võiks Saare-Liivi meretuulepark toota elektrit.

Arenduse esimeses etapis on planeeritud püstitada, vastavalt põhivõrguettevõtte poolt väljastatud tehnilistele tingimustele, ligikaudu 80 tuulikut koguvõimsusega 1200 megavatti, mille iga-aastane eeldatav elektritoodang ületab 5 teravatt-tundi. Meretuulepargi esimese etapi 1200 megavatti kataks Utilitase andmeil ligi 60 protsenti Eesti aastasest elektritarbimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles