USA mõttekoda valis Eesti maksusüsteemi taas kõige konkurentsivõimelisemaks (1)

PM Majandus
Copy
Tax Foundationi OECD riikide maksude konkurentsivõime uue edetabeli esikümme.
Tax Foundationi OECD riikide maksude konkurentsivõime uue edetabeli esikümme. Foto: Tax Foundationi kodulehe kuvatõmmis

USA mõttekoda Tax Foundation avaldas OECD riikide maksude konkurentsivõime uue edetabeli – Eesti jõudis seal juba üheksandat aastat järjest esimesele kohale, teatas rahandusministeerium.

«Eesti eesmärgiks on olnud oma maksusüsteemi võimalikult lihtsa ja ühetaolisena hoidmine, et maksureeglid oleksid kõikidele arusaadavad. Muudatused peavad olema selgelt vajaduspõhiseid ja arvestama senise süsteemiga,» ütles ministeeriumi maksupoliitika asekantsler Evelyn Liivamägi.

Eesti tugevusena toob mõttekoda jätkuvalt esile ettevõtete tulumaksusüsteemi, kus 20 protsendist tulumaksu tasutakse üksnes kasumi jaotamisel. Samuti hindab mõttekoda meie maamaksusüsteemi, mis põhineb maa väärtusel, mitte kinnisvara hinnal. Sarnane süsteem kehtib ka Uus-Meremaal ja Austraalias.

Mõttekoda tunnustab ka Läti maksusüsteemi, kus on meiega samasugune ettevõtete tulumaksusüsteem ja suhteliselt efektiivne töömaksude süsteem.

Nõrkusena toob mõttekoda välja, et Eestil on maksulepingud vaid 61 riigiga, samas kui OEDC riikide keskmine on 74.

Eesti järel on indeksis teisel kohal Läti ja kolmandal Uus-Meremaa. Leedu on edetabelis kaheksandal ja Soome 20. kohal.

Tax Foundationi indeks hindab peamiselt maksupoliitika kaht aspekti: konkurentsivõime ja neutraalsus. Konkurentsivõimeline ja neutraalne maksusüsteem toetab majanduskasvu ja soodustab investeeringuid, tuues samal ajal riigieelarvesse piisava maksutulu. Kokku kasutatakse indeksi kokkupanekul üle 40 erineva muutuja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles