Hüppeliselt kerkinud leiva- ja lihahinnad viisid Briti inflatsiooni taas 40 aasta kõrgeimale tasemele

Erkki Erilaid
Copy
Suurbritannias oktoobri alguses toimunud hinnatõusu vastased meeleavaldused.
Suurbritannias oktoobri alguses toimunud hinnatõusu vastased meeleavaldused. Foto: Adam Vaughan

Inflatsioon Suurbritannias kasvas septembris 10,1 protsendini, viimati nähti niivõrd kiiret elukalliduse tõusu 40 aastat tagasi.

ÜK statistikaameti (ONS) avaldatud arvud näitavad toiduainete hindade suurimat hüpet alates 1980. aastast, kusjuures enim tõusid teravilja-, liha- ja piimatoodete hinnad. Lisaks on endiselt kõrged ka energia- ja transpordikulud.

Inglise keskpank teatas, et inflatsioon võib sel aastal jõuda 11 protsendini. ONSi majandusstatistika direktor Darren Morgan ütles, et pärast eelmise kuu väikest langust tõusis inflatsioon tagasi oma kõrgeimale tasemele, mis saavutati varem korraks ka sel suvel juulis.

«Kallinemisi kompenseeris osaliselt bensiinihindade jätkuv langus, kusjuures lennupiletite hinnad langesid sel aastaajal tavapärasest rohkem ja kasutatud autode hinnad tõusid samuti vähem järsult kui eelmisel aastal.»

Samas on viimastel nädalatel hüpoteeklaenude hinnad saavutanud viimase 14 aasta kõrgeima taseme. Eksperdid usuvad, et viimased inflatsiooninäitajad avaldavad Inglise keskpangale täiendavat survet intressimäärade tõstmiseks oma järgmisel koosolekul novembris.

Intressimäärade tõstmisega soovib pank julgustada inimesi rohkem säästma ja vähem kulutama, lootuses, et see peatab hindade edasise tõusu. Alates mullu detsembrist on intressimäärasid tõstetud juba seitse korda. Kuna kõrgemad intressimäärad suurendavad aga ka koduomanike ja ettevõtete laenukulusid, siis eksperdid hoiatavad, et majanduskasv võib pidurduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles