Soome Olkiluoto tuumaelektrijaama uues kolmandas reaktoris leiti kahjustusi (3)

Erkki Erilaid
Copy
Olkiluoto tuumajaama kolm reaktorit, neist vasakpoolseim on uusim. FOTO: Andrus Karnau
Olkiluoto tuumajaama kolm reaktorit, neist vasakpoolseim on uusim. FOTO: Andrus Karnau Foto: Andrus Karnau

Jaama operaatorettevõtte Teollisuuden Voima (TVO) teatel avastati hooldustööde käigus turbiinide veepumpade siseosades kahjustusi, mis võivad reaktori täies mahus kasutuselevõtu edasi lükata.

Kahjustused leiti seoses hooldustöödega teisipäeva hilisõhtul. TVO teatel need ohutusohtu ei põhjusta ja reaktoris endas pole probleeme leitud.

Teollisuuden Voima kommunikatsioonidirektori Johanna Aho sõnul mõjutavad leitud kahjustused tõenäoliselt seda, millal reaktor täies mahus kasutusele võetakse. « Seoses toitepumpade hooldus- ja remonditöödega on täheldatud kahjustusi toiteveepumpade sisemistes osades,» ütles Aho. «Ilmselt lähipäevil saame rohkem infot, kuid esialgse hinnangu järgi on tõenäoline, et avastatud probleemil mingisugune mõju on.»

Olkiluoto 3 täies mahus elektritootmine peaks hinnanguliselt algama 2022. aasta detsembris ning sellest loodetakse suurt abi talvel tekkida võiva elektripuuduse korral.

Teollisuuden Voima hinnangul häire tuumaohutusele mõju ei avalda. Katsetööfaasis olnud reaktor oli hooldus- ja ülevaatustööde käigus võrgust lahti ühendatud ja tootmisest välja lülitatud.

Olkiluoto tuumajaama esimene ja teine ​​reaktor töötavad normaalselt. Olkiluoto 3 pidi algselt valmima juba 2009. aastal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles